Op maandag 25 augustus vond bij Burgerboerderij de Patrijs de kick-off plaats van het project Achterhoekse eiwitten op je bord, inmiddels omgedoopt tot Project Puur Plantaardig. De drie betrokken agrarische ondernemers van Burgerboerderij De Patrijs, De Goed Gevulde en Landwinkel Smits gaan samen nieuwe producten ontwikkelen op basis van plantaardige eiwitten, denk aan bonen, huttentut, pompoenpitten, vuurbonen, kreukerwten, blauw maanzaad, boekweit, gerst en lupine. Allemaal voedzaam, en nu nog vaak geïmporteerd. ‘Hoe mooi zou het zijn als we een deel daarvan kunnen vervangen door eigen Achterhoekse producten?’ schrijven de projectleiders Heleen Prins (Squarewise) en Jacqueline Bulsink (de Vlier) in het projectdocument. Het resultaat moet winst opleveren op vier fronten: ‘We dragen bij aan de eiwittransitie, brengen meer diversiteit op tafel en in het landschap, en zorgen bovendien voor een goed verdienmodel voor de betrokken agrarische ondernemers.’
Lange termijn
Voor de wat langere termijn (2030) zijn er ook genoeg dromen en wensen: aandacht voor dubbeldoelgewassen, kwaliteitsteelt zonder chemie en kunstmest, een groter draagvlak onder consumenten, een overkoepelend merk voor duurzame Achterhoekse streekproducten, een lokale, coöperatieve hub voor schonen, pellen, malen, drogen en waarom ook niet gelijk verpakken….
Korte termijn
Naast kennissessies voor de deelnemers en productontwikkeling achter de schermen zullen ook consumenten worden betrokken op het moment dat er iets te proeven en te beoordelen valt. Slow Food Achterhoek zal onder meer dat laatste begeleiden.
Open de update in eigen pagina