Bericht

Slow Food Achterhoek aanwezig bij kick-off Achterhoek Food

Geplaatst op 7 november 2023, 13:20 uur
Illustration

Ulft, maandag 6 november - Slow Food Achterhoek was aanwezig bij de kick-off Platform Achterhoek Food. Tijdens de bijeenkomst spraken vertegenwoordigers van Achterhoekse gemeenten met diverse partners 'uit het veld' over de vraag wat de gezamenlijke inzet zou kunnen zijn voor een meer gezonde, vitale en duurzame Achterhoek. 

Zeven gemeenten, GGD, onderwijsinstellingen, Achterhoek Toerisme, agrariërs en meer: het was een bont gezelschap van professionals dat elkaar opzocht om vanuit één verbindend thema, voedsel, te spreken over wat we in de komende jaren gezamenlijk kunnen ondernemen onder de vlag Achterhoek Food. Eerste doel is te komen tot een gemeenschappelijk manifest. De ondertekening daarvan staat in de planning voor 2024.

Veel beleidsthema's hebben een duidelijk raakvlak met voedsel. Denk daarbij aan gezondheid van mensen (delen van de Achterhoek kleuren rood op de gezondheidskaart), landschap en natuur (leefbaarheid en aantrekkelijkheid), milieu en ecologie (biodiversiteit, klimaat). Ook is er  een duidelijke relatie tussen voedsel en dierenwelzijn, sociale cohesie, cultuur en identiteit, economisch welvaren. Voedsel verbindt en is een rode draad voor samenwerking in projecten. 

Er werd teruggeblikt op enkele resultaten die met inzet van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling bereikt zijn. Daarna volgde een korte werksessie per thema. Voorzitter André Brouwer van Slow Food Achterhoek leidde de brainstorm over horeca. Welke acties kunnen leiden tot het werken met lokale producten in de horeca? 'Bekendheid vergroten' kwam al eerder uit de bus. Tegelijk is duidelijk dat veel meer nodig is om mensen, vanuit welke doelgroep dan ook, te verleiden tot verandering. Ze moeten het willen, kunnen, en het moet haalbaar zijn, kortgezegd. Tussen de goede beleidsintenties en praktische uitwerking valt nog een brug te slaan. 

De oogst van de middag wordt de komende tijd uitgewerkt en zal in 2024 leiden tot vervolgactiviteiten en een manifest. 

 

 

 

 

 

 

Deel dit:
1 reactie

bericht verwijderd