Bericht

Achterhoekse smaken smelten samen in Jerom’s Nougat

Geplaatst op 15 december 2023, 00:00 uur
Illustration

De Achterhoek is een waar voedselparadijs - een goed bewaard geheim! Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land én uit de stal kunt kopen. Je moet ze alleen even weten te vinden. Het nieuwe online platform www.smakelijkachterhoek.nl brengt boerderijwinkels en andere lekkere plekken in kaart en helpt je aan echt, eerlijk en duurzaam voedsel direct bij jou om de hoek!
 
Je hoeft Jeroen en Karen Mulder van Nougaterie Jerom’s niet te vertellen dat de Achterhoek de lekkerste producten voortbrengt. Jeroen is een kei in het samenbrengen van Achterhoekse smaken in zijn overheerlijke nougat en schuwt daarbij een uitdaging niet. Zo kreeg hij ooit het oude appelras Zoete Ermgard in handen. Hij stoofde de appel, konfijtte en droogde hem, maar de smaak bleef wat weeïg. Door te combineren met het frisse van kruisbes en ander lekkers kwam de smaak plots heel goed tot zijn recht in een zalige plak nougat.

Slow Food
Waarom al die moeite om een appeltje tot een mooi product te verwerken? Jeroen en Karen hechten aan behoud van culinair erfgoed, aan pure producten en halen hun ingrediënten zoveel mogelijk uit de Achterhoek. Ze gaan voor ‘Slow food’ en maken hun nougat met onder andere biologische hazelnoten uit Breedenbroek, abrikozen en pompoenpitten uit De Heurne en eieren uit Doetinchem. De appels en peren komen - net over de ‘grens’ - uit Groessen. “Als we smaken samenbrengen tot een product waar mensen blij van worden, dan klopt het wat we doen” zegt Karen met een enthousiast gezicht.

Nougaterie
Dat enthousiasme is kenmerkend voor Jeroen en Karen en spat ervan af als ze hun spiksplinternieuwe Nougaterie in Vierakker laten zien. In een prachtige retro vitrine ligt de meest kleurrijke nougat, die in de productieruimte ernaast gemaakt is. Je koopt hier plakken vers van het mes. Tip voor de feestdagen: Toffe peer nougat met gedroogde Doyenné du Comice, diverse noten en pure chocolade.

 

Tekst en foto: Janine Pelgrum

(dit artikel is verschenen in de Achterhoekse Courant van 15 december 2023)

Deel dit: