Bericht

Eieren uut de buurte

Geplaatst op 15 november 2023, 17:28 uur
Illustration

De Achterhoek is een waar voedselparadijs - een goed bewaard publiek geheim! Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land én uit de stal kunt kopen. Je moet ze alleen even weten te vinden. 
Het nieuwe online platform smakelijkachterhoek.nl  brengt boerderijwinkels en andere lekkere plekken in kaart en helpt jou aan echt, eerlijk en duurzaam voedsel direct bij jou om de hoek!


Bij pluimveebedrijf Tomesen in Doetinchem haal je dagverse eitjes uit een moderne eierautomaat. Roy en Maud maken zich hard om hun eieren zo lokaal mogelijk af te zetten. 30 procent verkopen ze op de regionale markt, de andere 70 procent blijft in Nederland. Dat regionale klanten Tomesen ondertussen weten te vinden, blijkt wel uit de rij voor de eierautomaat...

Duurzaam ondernemen
Niet zo gek ook, want familiebedrijf Tomesen boert hier al 100 jaar. Onlangs kregen ze het predicaat hofleverancier en ook nog eens de publieksprijs voor het Sterkste Erf.  Op de vraag wat ze het mooiste vinden aan hun werk antwoorden Roy en Maud in koor: “Duurzaam ondernemen!”.
Die duurzaamheid zit hem in veel dingen. Zo eten de kippen voer dat gemaakt is van onverkocht brood van bakkers uit de buurt. Dat vergt extra inspanning, maar voorkomt voedselverspilling. Bakkers gebruiken de eieren op hun beurt weer in smakelijk gebak. 
Kippen die geen eieren meer leggen, worden door Roy en Maud tot een mooi product verwerkt. In de eierautomaat liggen soepkippen en ……… voor wie weinig tijd heeft ook huisgemaakte kippensoep. Bij Tomesen houden ze niet van weggooien.


Ander lekkers van eigen erf
Naast eieren en soepkippen komt er nog meer lekkers van eigen erf.  In de vrije uitloop van de kippen loopt ook een groep Brandrode runderen. Ze houden de uitloop vrij van te hoog gras en leveren na gedane dienst ook nog eens een heerlijk stukje vlees op. En in de houtwallen - waar de kippen schaduw vinden op zomerse dagen - staan bijenkasten. Dat levert huisgemaakte honing op. Tenslotte maakt Maud jam van fruit van eigen erf.

 

Tekst en foto: Janine Pelgrum

(dit artikel is verschenen in de Achterhoekse Courant van 27 november 2023)

Deel dit: