Bericht

Slow Food Achterhoek: samen werken aan lokaal voedsel

Geplaatst op 17 oktober 2023, 18:25 uur
Illustration

Sommige mensen denken bij slow food aan slow cooking. Maar bij de vereniging Slow Food Achterhoek draait het om iets heel anders. Het netwerk werkt aan duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel van goede kwaliteit. Voedsel waarvoor de boer een eerlijke prijs krijgt en waarvoor de consument een redelijke prijs betaalt. Voorzitter André Brouwer vertelt over oorsprong, doelen en activiteiten van de groeiende vereniging.

“Wat Slow Food uniek maakt, is dat het mensen uit de hele voedselketen samenbrengt. Onze vereniging telt boeren en tuinders, horeca, producenten, onderwijs, consumenten, noem maar op,” zegt André Brouwer. “Maar hoe verschillend hun achtergrond ook, is, ze hebben wel één ding met elkaar gemeen. Ze durven de zaken anders aan te pakken, nieuwe wegen in te slaan en stimuleren elkaar daarin.” Dat gebeurt overigens niet alleen in de Achterhoek maar wereldwijd.

Het verhaal achter het ontstaan van Slow Food maakt duidelijk waar de vereniging voor staat. In 1986 wilde de eerste McDonalds zich vestigen in Italië, bij de historische oude Spaanse trappen in het centrum van Rome om precies te zijn. Dat stuitte op enorm verzet. André Brouwer: “Voor veel Italianen was – en is – fast food een schrikbeeld. Een voorbeeld van ongezond en slecht eten, industrieel voedsel, eenheidsworst. Terwijl Italië zo’n fantastische, gezonde eigen keuken kent. Dat leidde tot een manifest waarin werd opgeroepen om regionale en lokale tradities, smaak en cultuur te beschermen. Delegaties uit twintig landen ondertekenden dat manifest enkele jaren later, in 1989. Daarmee was Slow Food geboren. Inmiddels is de beweging actief in 160 landen. Lokale communities, waar Slow Food Achterhoek er één van is, dragen het gedachtegoed actief en op eigentijdse wijze uit.

Beter voedsel, passend bij onze bodem

Inmiddels telt de vereniging in de Achterhoek 170 leden. Ze vormen een hecht netwerk, waarin de vereniging een ondersteunende en aanjagende functie heeft. “Producten promoten, boeren en producenten ondersteunen, horeca stimuleren, kennisdelen en samenwerken. Zo kun je samenvatten hoe we werken aan meer lokaal, beter voedsel”, aldus André Brouwer. Dat laatste begrip vraagt om uitleg. “Beter betekent hier: onbewerkt voedsel afkomstig van een gezonde bodem, vlees en zuivel waarbij rekening is gehouden met de natuur, dierenwelzijn, verse, smaakvolle ingrediënten uit het seizoen.”

Ook het veelgehoorde begrip diversiteit is een belangrijk thema voor Slow Food Achterhoek. “We willen mooie producten behouden en promoten. Bijvoorbeeld oude graanrassen. Denk aan rode tarwe, spelt en emmer, waar je echt onderscheidend brood mee kunt bakken. We kijken daarbij wat past bij onze bodem. Onze Achterhoekse bodem is anders dan die in Zeeland of Groningen en leent zich voor andere gewassen. Hoe beter een soort bij de grond en de plaatselijke omstandigheden past, hoe sterker en smakelijker het eindproduct.”

Overzicht boerderijwinkels

Slow Food Achterhoek werkt momenteel aan de realisatie van smakelijkachterhoek.nl. “Geen gewone website, maar een actief platform voor (hobby)koks, boeren, producenten van streekproducten, docenten en consumenten. Leden kunnen zich er presenteren, bijdragen aan nieuwsberichten en de agenda vullen met open dagen, excursies en workshops.” Een belangrijke plek in het platform heeft het overzicht van boerderijwinkels en andere smakelijke adressen in de Achterhoek, zoals die van de ambachtelijke kaasmaker, bakker of slager. “We zien graag dat mensen daar vaker hun inkopen doen. En zo bijdragen aan duurzaam, lokaal geproduceerd voedsel”, aldus de voorzitter.

Meedoen

Slow Food Achterhoek richt zich – naast alle gemeenten in de Achterhoek – ook op inwoners van de Liemers, zoals Zevenaar, Rijnwaarden, Westervoort en Duiven. Wie op verantwoorde wijze met voedsel bezig is of wil zijn, kan lid worden van Slow Food Achterhoek en zich presenteren op smakelijkachterhoek.nl. “We hopen natuurlijk dat onze vereniging met de komst van dit platform gaat groeien. Meedoen is echt de sleutel tot verandering!”

 

Tekst en foto: Friederike Kleijn

(dit interview is verschenen in de Achterhoekse Courant van 13 oktober 2023)

Deel dit: