Bericht

Een schatkamer aan appels en peren

Geplaatst op 26 maart 2024, 17:08 uur
Illustration

De Achterhoek staat niet als een fruitstreek bekend. Toch lukte het wetenschapper Hennie Rossel uit Vorden zo'n 400 appel- en perenrassen te identificeren. En te redden van de vergetelheid. Hij heeft de afgelopen decennia deze rassen uitgezet via honderd particuliere boomgaarden. Samen vormen ze een soort Ark van Noach voor deze unieke soorten. 
Een selectie van 15 markante rassen van appels en peren is nu gebundeld in een boek, dat is aangeboden aan vijf burgemeesters met de oproep om dit erfgoed te helpen behouden en verder te verspreiden. Het eerste exemplaar van Rossel Collectieboomgaarden ging uiteraard naar Hennie zelf.
In het boek staan de soorten beschreven, inclusief verwerkingen en recepten. Want de ene appel of peer is de andere niet. Probeer bijvoorbeeld eens het appelperenstrooprecept van Ria Olijslager, puur en zonder suiker.

Het boek kost € 21,95 (107 blz.) is hier te koop:
Doetinchem: Raadgeep & Berrevoets 
Ruurlo: Kaas en Meer
Varsseveld: Boekhandel Rutgers
Winterswijk: Boekhandel Kramer
en online via www.boekenbestellen.nl

Illustration
 
Deel dit:
1 reactie

Jeroen Mulder

di 26 maart 2024 19:15
Leuk en interessant! In het kader van een Masterclass Achterhoek Food heb ik verschillende noga's gemaakt met verschillende oude appelrassen, waaronder de Dominee Dauwes Appel uit Winterswijk. Volgens mij wordt deze ook beschreven in het boek.