Aanbod

Zuivelboerderij Hof zum Walde

Eten & drinken, Verkoop van producten, Natuur/buiten
Illustration

Adres: Spijkerweg 3, Spijk

De boerderij

Op zuivelboerderij Hof zum Walde laten we zoveel mogelijk de natuur haar werk doen. Dat zie je niet alleen maar dat proef je ook! De oude herenboerderij in Jugendstill-stijl is in 1914 gebouwd op een terp in de voormalige uiterwaarden van de Rijn in een schitterend overgangsgebied tussen de Eltenberg en de Rijn waar onze koeien dag en nacht kunnen grazen in onze kruidenrijke weilanden. Deze gezonde variatie aan voeding, de grote bewegingsvrijheid en de kristalheldere ochtenddauw op de weilanden zorgen voor een smakelijke melk met een vol en verfijnd aroma. De koeien mogen zelf kiezen of ze in de stal of in de wei lopen. Zo kunnen ze bij regen of warm weer naar binnen om te schuilen en als het afkoelt lekker genieten van de frisse lucht. Ze grazen in weilanden met een rijke samenstelling van kruiden op de vruchtbare gronden van de voormalige rivierbedding en uiterwaarden van de Rijn.

Botanische weilanden

Op Hof zum Walde werken wij met een bijzondere samenstelling kruiden in de wei. Inmiddels zijn bijna alle weilanden getransformeerd naar weilanden met een rijke samenstelling van kruiden en grassen met soms wel bijna veertig soorten! In de zomer is deze daardoor soms helemaal gekleurd door alle bloeiende kruiden, wat zorgt voor een prachtig gezicht. Terpenen, bepaalde stoffen in planten die zowel geur en smaak geven aan de bijzondere samengestelde (Alpen-)flora in onze weilanden zorgen voor een heel delicaat aroma. Daarnaast is het gezonder en vinden de koeien het ook nog eens erg lekker. Omdat kruiden dieper wortelen zijn ze beter bestand tegen droge periodes. Daarnaast halen de vlinderbloemigen zelf op een natuurlijke manier de stikstof uit de lucht waarmee ze zichzelf en de planten om hen heen voeden. De enorme soortenrijkdom in onze weilanden zorgt ook voor een grote biodiversiteit zowel onder als boven de grond. In de zomer wemelt het vaak van de kleurrijke vlinders en andere insecten in onze weilanden die weer als voedsel dienen voor allerlei vogels. Ook bieden onze kruidenrijke weilanden een goede dekking voor bijvoorbeeld reeën en hazen. 

Gezonde basis voor zuivel en kaas

De rijke samenstelling kruiden in onze weilanden zorgen voor een goede basis. Je bent immers wat je eet. Zo zorgen de kruiden voor een betere balans omega 3 en omega 6 vetzuren in onze melk wat weer belangrijk is voor een goede gezondheid. Daarnaast zorgen de kruiden voor een hoge kwaliteit en een rijke en zeer verfijnde smaak van onze zuivel, rauwmelkse boerenkaas en rundvlees die u in onze boerderijwinkel vindt. Zo gaan wij voor de beste smaak en de hoogste kwaliteit van onze producten en niet zonder resultaat! Met de uitreiking van de Cum Laude Awards in 2023 is, naast een zilveren medaille voor onze boerenhangop, onze roomboter en kefir bekroond met een gouden medaille! En in 2022 is onze boerenkarnemelk zelfs bekroont met een platina medaille, de hoogst haalbare onderscheiding in Nederland en daarmee verkozen tot beste en lekkerste boerenkarnemelk van Nederland! 

De zorg voor onze koeien

Het allerbelangrijkste voor ons is de goede zorg voor onze 145 melkkoeien. Zij werken iedere dag hard om heerlijke melk voor ons te maken, daar mag best iets tegenover staan! Dat proef je ook, want de manier waarop wij voor onze koeien zorgen en voeden, heeft direct invloed op de smaak van onze producten. De stallen zijn zo ingericht dat het fijn is voor de koeien. Door de melkrobots en de voerrobot in onze stal kunnen onze koeien zich laten melken wanneer ze dat willen en ligt er altijd vers voer aan het voerhek. En dat zorgt weer voor gezonde koeien. Ook de grote verscheidenheid aan kruiden in de voeding draagt hieraan bij. Dit resulteert in dat wij nog maar zeer sporadisch antibiotica hoeven te gebruiken bij onze koeien. Sinds enkele jaren kruisen wij onze Holstein koeien met Brown Swiss. Deze koeien, met hun oorsprong uit de Zwitserse Alpen, zijn sterker en robuuster en leveren een hogere kwaliteit melk voor met name het maken van onze rauwmelkse kaas.

De boerderijwinkel

In onze boerderijwinkel vindt u een ruim assortiment ambachtelijke boerenzuivel in diverse smaken zoals bijvoorbeeld (karne-)melk, kefir, roomboter, boerenyoghurt, hangop, chocolademelk, kwark en vla. Daarnaast verkopen wij ook onze eigen rauwmelkse boerenkaas. Door de overvloed aan sappige grassen en kruiden in onze weilanden is deze vol van smaak en met een erg verfijnd aroma. Naast zuivel en kaas verkopen wij ook vlees van onze eigen vleesrunderen. De uitgebalanceerde voeding zorgt voor een prachtig gemarmerd stukje kwaliteitsvlees zoals entrecote of ribeye met een rijke smaak. Heerlijk voor bijvoorbeeld op de barbecue!

In onze boerderijwinkel kun je terecht voor gezelligheid, ontspanning en natuurlijke heel veel lekkere producten. Naast de zelfgemaakte producten van de boerderij verkopen wij ook veel andere delicatessen uit de streek en daarbuiten zoals bakproducten, sappen, verrassende smaken confituren, streekbieren, streekwijnen, boeren-ijs, kaasspecialiteiten, varkensvlees, alles voor een heerlijke borrelplank en nog veel meer. Ook voor leuke cadeaus of geschenkmanden bent u bij ons aan het juiste adres! Tevens maken wij jaarlijks veel mooie kerst- en relatiegeschenken voor bedrijven of verenigingen.

Ontspannen bij Hof zum Walde

Naast uitgebreid winkelen in onze sfeervolle en ruime boerderijwinkel kunt u bij ons ook heerlijk genieten en ontspannen in onze boeren-bistro of in de zomer op ons terras onder de eeuwenoude plataan met uitzicht op de grazende koeien en de Eltenberg. Waan je even helemaal weg tussen de Italiaanse cipressen met bijvoorbeeld een heerlijke cappuccino met gevulde cannoli of een lekker stuk taart. Liever even borrelen? Dat kan natuurlijk ook met een rijkelijk gevulde borrelplank van Hof zum Walde.

Ook voor de kinderen is er volop vertier. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij onze geiten en schapen of bij de dierenweide met kippen en eenden in onze boomgaard naast onze boerderijwinkel! In het voorjaar zijn er vaak ook jonge dieren te bewonderen. Of geniet van een luxe high tea (alleen op reservering). Kom langs en ervaar het! Of boek een geheel verzorgde rondleiding op onze boerderij (vanaf 12 personen). Een dagje erop uit? Onze boerderij is een mooie uitvalsbasis voor de vele wandel- en fietsroutes in onze directe omgeving. Ontdekt de prachtige natuur van het Rijnstrangengebied en al het moois dat de Liemers en het naastgelegen Duitsland te bieden heeft! 

 

onderwerp 
Winkel, Horeca
productgroep 
Zuivel, Kaas, Vlees
locatie 
Zuivelboerderij Hof Zum Walde
Illustration
 
Geplaatst op 20 maart 2024, 17:12 uur
Deel dit: