Blogpost

Let it Bean! Proeverij van borlottibonen tijdens Boerderijfestival (17/09)

Geplaatst op 16 september 2023, 16:45 uur
Illustration
profile picture
Friederike Kleijn

Op zondag 17 september is ook Slow Food Achterhoek aanwezig bij het Boerderijfestival van Burgerboerderij de Patrijs in Laren. Je kunt bij ons gratis twee soorten bonen proeven: borlottibonen en lupinebonen. Dat doen we ter gelegenheid van het Jaar van de Achterhoekse boon, dat wij vieren onder het motto Let it Bean. 

Hieronder het superlekkere recept van de borlottibonen dat we hebben gebruikt. De bonen, die we net hebben geoogst, staan ook wel bekend als kievitsbonen.  

- Neem 1,5 kg verse bonen in de schil, dop ze en kook die in een pan met zoveel water dat ze 5 cm onderstaan. Leg een deksel op de pan, zet het vuur zeer laag en kook de bonen in ongeveer een 25 à 30 minuten gaar. Je kunt natuurlijk ook gedroogde bonen gebruiken die je eerst weekt en dan kookt. Die hebben wel een langere kooktijd!

- Doe 1 eetlepel olijfolie, 125 gram gehakte pancettea (of gerookt spek) en 1 ui in een wijde pan en zet die op halfhoog vuur. Roer af en toe en fruit de ui glazig. Voeg een teen knoflook, wat salie en rozemarijn toe, fruit nog een minuut en zet het vuur laag. 

- Giet de bonen af en bewaar het kooknat. Doe de bonen in een pan en wrijf het grootste deel (ongeveer 3/4) fijn met de achterkant van een houten lepel. Voeg een theekopje bonenkooknat toe om de saus wat dunner te maken. Voeg zout en peper uit de molen toe en roer de saus goed. 

- In het oorspronkelijke recept - afkomstig uit De Klassieke Italiaanse keuken van Marcella Hazan - meng je de saus met gekookte pasta, voeg je er nog 2 eetlepels olijfolie bij en meng je er tot slot 50 gram verse Parmezaanse kaas door. Eventueel voeg je nog wat kooknat toe. Wij doen het morgen iets anders. Je krijgt het koud geserveerd met een overheerlijk stukje desembrood van Bakkerij de Driekant. 

Op de foto legt Geert Veenendaal de laatste hand aan het gerecht. 

Illustration
 
Deel dit: