Blogpost

Let it Bean! Recept gemarineerde lupinebonen

Geplaatst op 16 september 2023, 17:08 uur
Illustration
profile picture
Friederike Kleijn

Tijdens het Boerderijfestival van Burgerboerderij De Patrijs serveert Slow Food Achterhoek twee soorten bonen in het kader van het Jaar van de Achterhoekse Boon, dat we vieren onder het feestelijke motto Let it Bean. Een recept met borlottibonen is in een voorgaand bericht opgenomen. Hieronder het recept dat ik heb gebruikt voor gemarineerde lupinebonen.

Eerlijk is eerlijk: het was mijn eerste kennismaking met lupinebonen. Nooit eerder gegeten, nooit eerder bereid. Ben daarom een paar keer de keuken ingedoken om wat te experimenteren. Lupinebonen hebben een stevig schilletje, dat voor veel gerechten eerst verwijderd moet worden. Als je tijd hebt, doe je dat natuurlijk. Maar die had ik niet. En dus heb ik gekeken naar iets dat paste bij het feest. Iets mét schil. Want los van het feit dat ik geen tijd had om zoveel boontjes te gaan (dubbel)doppen, vind ik die stevige bite ook juist wel lekker. 

Ik kwam uit op een supereenvoudig gerecht: lupinebonen in een marinade. Voor bij de borrel, of in een salade. Het gerecht komt uit de keuken van Andalusië en vond ik op passievoorandalusie.nl. Van de sites waarop ik een beetje heb zitten grasduinen, vond ik hier de meest interessante recepten voor dit knapperige boontje. 

Illustration
 
Deel dit: