Blogpost

Draadjesvleestijd

Geplaatst op 9 januari 2024, 00:00 uur
Illustration
profile picture
André Brouwer

De winter is een mooie tijd voor stoofpotjes. Oma’s draadjesvlees, met rundvlees uit eigen streek, is zo’n basisklassieker die vraagt om een goed recept. Hier is mijn favoriet!

Een paar weetjes vooraf
• Het vocht waarmee je afblust moet dezelfde temperatuur hebben als het vlees in de pan. Bij koud vocht neemt het vlees niet meer makkelijk smaken en vocht op.
• Laat je vlees helemaal 'onder' zitten, dan droogt het niet uit.
• Met een deksel op de pan wordt het vlees beter gaar.
• Door de tomatenpuree even mee te laten bakken wordt de smaak zachter en minder zuur.
• Het zuur van rode wijn of azijn of mosterd zorgt ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees zachter wordt.
• In het recept worden tomaten gebruikt. Tomaten zijn zonaanbidders, dus niet echt een seizoensproduct in de winter. Een blikje Italiaanse tomaten vind ik een lekker(der) alternatief.


Klaar zetten:
- 1.200 gram runderriblappen
- bloem
- 150 gram licht gezouten boter (dat spat minder)
- zout en peper
- 4 grote uien grofgesneden
- 5 tenen knoflook gepeld en geplet (snijden hoeft niet)
- 5 tomaten in stukken + een eetlepel tomatenpuree
- 4 kruidnagels
- schilletje foelie, anders vers geraspte nootmuskaat
- 4 laurierblaadjes
- 1 potje runderfont 400 ml (veel verschil; kijk naar het %% rundvlees)
- 2,5 dl behoorlijke rode wijn (1/3e fles)
- 3 sneetjes ontbijtkoek in blokjes van 1 cm
- grote braadpan met dikke bodem en deksel

Bereiding
1. Verwarm in een apart pannetje de font/bouillon en zorg dat deze niet te veel afkoelt.
2. Verhit de boter in een ruime braadpan.
3. Maak het vlees droog met keukenpapier en strooi er zout en peper op. Stuif er wat bloem over.
4. Bak het vlees in de boter als het schuim is weggetrokken. Bak het rondom bruin. Als het niet allemaal tegelijk in één pan past, bak dan de stukken na elkaar en leg ze tijdelijk op een bord. Haal het vlees uit de pan. Draai het vuur lager.
5. Snij de ui in grote stukken en bak ze glazig maar niet bruin.
6. Plet de tenen knoflook met een groot mes en doe ze bij de uien. Voeg de tomatenpuree toe. Laat even meebakken. Voeg de stukken tomaat toe. Weer even bakken.
7. Afblussen met de wijn. Voeg de specerijen toe. Vlees er weer bij, en schenk de warme bouillon erbij. Zorg dat het vlees net onder staat. Laat het vlees op laag vuur ca. 4-6 uur op laag vuur sudderen, regelmatig doorroeren en indien nodig vocht toevoegen (wijn, bouillon of water). Als het vlees gaar is roer dan de ontbijtkoek in stukjes door het gerecht zodat de saus (extra) kan binden.
8. Proeven en zo nodig zout en peper erbij.
9. En tot slot een nacht koel wegzetten.