Bericht

Nieuwjaarsbijeenkomst: mooie opkomst, prachtige verhalen

Geplaatst op 30 januari 2024, 18:16 uur
Illustration
logo
Slow Food Achterhoek

Ruim dertig Slow Foodleden en belangstellenden kwamen op maandag 29 januari bijeen in de Verse Kers in Wehl voor een toast op het nieuwe jaar, de uitreiking van de Slow Food Gouden Slak, en om naar elkaars verhalen te luisteren. Dat laatste was natuurlijk het allerleukste. Winny van Buren, Christine Köning, Gerjo Koskamp en Johannes Regeling maakten van de gelegenheid gebruik om de aanwezigen bij te praten.

Verhalen delen

Winny van Buuren bereidt een educatieve kruiwagenmars voor kinderen voor. De kruiwagens, gevuld met gezonde groenten, moeten kinderen en ouders op een speelse manier met gezond voedsel laten kennismaken. De mars zal plaatsvinden in Almen, op 22 april, boerderijdag. Meer over dit initiatief

Christine Köning van Kaasmakerij Köning kon ons melden dat zij hun succesvolle kaasmakerij en overige activiteiten gaan voortzetten in buurtschap Eldrik in de gemeente Bronckhorst, waar ze een geschikte boerderij hebben gevonden. 

Gerjo Koskamp van Boerderij Ruimzicht vertelde over de succesvolle crowdfundingsactie die ze rond de jaarwisseling in korte tijd hadden gerealiseerd. De financiële nood was hoog door een opeenstapeling van pech in 2023. De donaties stroomden binnen, meer ook dan verwacht. En je kunt nog bijdragen!  Gerjo en Jara startten het jaar in elk geval vol goede hoop!

Johannes Regeling van Burgerboerderij de Patrijs vertelde over de plannen voor dit jaar, waaronder de promotie van de verkoop van kaasaandelen. Een veelbelovend, nieuw initiatief.

Gouden Slak

Daarna volgde de uitreiking van De Gouden Slak, de jaarlijkse prijs voor degene die - in de ogen van Slow Foodleden - bewonderenswaardig bezig is en een echte voorloper is. Dit keer ging de Slak (een bordje van keramiek) naar chef Bjorn Massop van restaurant Lokaal (Ruimzicht). Hij gaf uitleg van de weg die hij heeft afgelegd tot het punt waar hij nu gekomen is. En hoe je restaurantbezoekers zoveel meer kunt geven dan alleen een goed bord eten.   

Tot slot werd de borrel afgetrapt door Nico van De Verse Kers, die vertelde hoe hun bedrijf in de laatste jaren was veranderd van een traditioneel melkveebedrijf in datgene wat de Verse Kers nu is: een landwinkel, een kleinschalige boerderij van varkens en (Dexter)koeien, een kersenboomgaard, een koffieschuur en een grote keuken waarin kant-en-klaarmaaltijden worden bereid. Om trots op te zijn!

Ni-joarsrölleken

Het enige jammere was dat Ria Olijslager niet kon komen, die hadden we er – als groot voorvechtster van Slow Food Achterhoek en geliefd lid - zo graag bij gehad. Maar ze heeft het goed gemaakt. We ontvingen twee prachtige oude weckpotten met zelfgemaakte kniepers: opgerolde, knapperige wafels, ook wel Ni-joarsrölleken genoemd. ‘Mét anijs en zeker niet met slagroom’, benadrukte ze in het begeleidende bedankje. Dat je het even weet. 

Deel dit:
1 reactie

Jeroen Mulder

do 1 februari 2024 12:54
Bestuur en Verse Kers bedankt voor het organiseren van deze bijeenkomst. Het was leuk, leerzaam en interessant.
We gaan kijken of we een samenwerking kunnen aangaan met een paar andere aanwezigen. Heel fijn!