Blogpost

Pareltjes (2)

Geplaatst op 4 juni 2024, 10:36 uur
Illustration

Bij een boerderijwinkel kocht ik een stukje jersey kaas. Kaasmakers stoppen een hoop moeite in een mooi logo bovenop de kaas, maar als de kaas is opgesneden en gevacumeerd, zie je niet altijd terug wie de producent is.
Jersey-koeien leveren echt onderscheidende melk en onderscheidende kaas. Denk maar aan de bekende Remeker, die het zelfs tot op de kaasplank van sterrenrestaurants heeft geschopt. 'Mijn' jersey was fantastisch. En dan dus begint de zoektocht.
Aan de zuivelcode kon je zien dat het een Duitse kaas was. Met wat googlen kwam ik erachter dat de kaas bij Aurora gemaakt was. Aurora is een familiebedrijf dat melk van biologische Nederlandse en Duitse boeren uit de Achterhoek en Neder-Rijn verwerkt tot voortreffelijke koe-, geiten- en schapenkaas. Achterhooks Deartjen is daar een bekend voorbeeld van.
Met wat verder zoeken vinden we drie 'Aurora-boeren' met Jersey-koeien: De Leurhoeve in Winterswijk-Meddo, De Nieuwenburgt in Spankeren en Ormel in De Heurne. Ik weet nog niet van welke melk 'mijn' kaas gemaakt is - misschien wel een mix - maar de kaas moet je in elk geval gaan proberen: Aurora Gold Jersey.