Bericht

Eerste klas cider van tweede keus fruit

Geplaatst op 3 juni 2024, 14:43 uur
Illustration
logo
Slow Food Achterhoek

De Achterhoek is een waar voedselparadijs – een goed bewaard geheim. Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land en uit de stal kunt kopen. Je moet ze alleen even weten te vinden. Het online platform www.smakelijkachterhoek.nlbrengt boerderijwinkels en andere lekkere locaties in kaart en helpt je aan echt, eerlijk en duurzaam voedsel direct bij jou om de hoek.

In Rha bij Steenderen gaat een dezer dagen de cider op de fles! Sophie Horstink (27) is de cidermaker. Ze verwerkt tweedekeusfruit van het bedrijf van haar ouders en broer tot verfrissende ciders. Haar ouders Tom en Monique persen al jaren de bekende Horstink-sappen van dit fruit. Toch hielden ze alsnog vreemdvormig fruit over, dat onder andere in Duitsland tot concentraat verwerkt werd. Sophie startte in 2021 haar bedrijf Ciderij De Groote Wei om ervoor te zorgen dat ál het fruit op eigen erf verwerkt wordt. Beter voor het milieu en een smakelijke aanwinst voor de Achterhoek.

Puur, verfrissend, bruisend
Sophies ciders zijn een mooie metafoor voor deze jonge voedselondernemer; puur, verfrissend en bruisend. Ze maakt de ciders van appels en peren die te klein, te groot of te vreemd van vorm zijn voor de handverkoop. De basis voor de ciders is versgeperst rauw sap, waar enkel wat gist bij gaat. Na vier weken vergisten, een extra overheveling voor helder sap en een rijpingsproces van vier maanden gaat de cider op de fles. Bij het bottelen krijgt hij nog een beetje gist mee, zodat hij na een half jaar bruisend is en klaar om van te genieten. Het resultaat; twee heerlijke ciders. Appelvink is een frisse cider gemaakt van enkel appels en genoemd naar Sophies grootmoeders oma ‘Appeltje’ en oma Vinkevleugel. Groenvink is een blend van appel en peer en daarmee wat zoeter van smaak.

Lokaal paradijs met boomgaardterras
De ciders staan in het schap van de onlangs vernieuwde boerderijwinkel van Fruitbedrijf Horstink, een paradijs voor de liefhebbers van streekproducten. Naast ciders, sap en fruit van eigen land vind je er heerlijkheden van ruim 50 producenten uit de regio. Sophie bestelt zoveel mogelijk lokaal en volgt daarmee de lijn die haar moeder al inzette.
Na het shoppen -en daarmee het steunen van lokale producenten- lonkt het terras. Met een prachtige blik op de boomgaard kun je daar dubbel en dwars genieten van een kop koffie, prikvink of van een zacht tintelende cider. En de verhalen, die krijg je er gratis bij van Sophie..... want de bevlogenheid om lokaal voedsel verder te brengen spat ervan af.

Tekst en foto's: Janine Pelgrum

(Dit artikel is verschenen in de uitgaven van Achterhoeks Nieuws op 4 juni 2024)

Deel dit: