Bericht

Achterhoekse jam met een twist

Geplaatst op 24 juni 2024, 17:36 uur
Illustration
logo
Slow Food Achterhoek

De Achterhoek is een waar voedselparadijs – een goed bewaard geheim. Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land en uit de stal kunt kopen. Je moet ze alleen even weten te vinden. Het online platform www.smakelijkachterhoek.nl brengt boerderijwinkels en andere lekkere locaties in kaart en helpt je aan echt, eerlijk en duurzaam voedsel direct bij jou om de hoek!

In Groenlo 'rollen' jaarlijks zo'n honderdduizend potjes jam, chutney en siroop van 'de band'. Alleen de band en het rollen ontbreken. Ted Geerdinck (52) produceert namelijk al zijn producten handmatig én eigenhandig op boerderij Groot Antink in Groenlo. Hij verkoopt ze in zijn boerderijwinkel en door heel de Achterhoek. Er zijn zelfs klanten uit het westen, die op één dag heen en weer rijden voor een flinke voorraad van Teds jam.

Van fruitboer naar jamboer

In 1993 maakte Teds moeder de eerste jam op de boerderij. Deze viel zo in de smaak, dat Ted en zijn vader in 2000 het areaal fruit uitbreidden. Fruitteelt en jammakerij werden hoofdmoot op het voormalige akkerbouwbedrijf en Ted werd jammaker.

Vanaf die tijd kreeg Teds jam vleugels. Naast bekende smaken als aardbei, kers, appelkaneel maakt hij bijzondere varianten als groene tomatenjam, de iets minder Achterhoekse maar wel prijswinnende sinaasappeldadeljam of jam met een 'tic' zoals de rode bessenportjam. Ook verdraaid lekkere chutneys -fruitpuree met kruiden en specerijen- draait hij in elkaar. Goed te combineren met een stuk Achterhoekse kaas of vlees.

Het jam maken kost nu zoveel tijd dat de fruitteelt naar de achtergrond is verdwenen. Zo’n 10 á 15 procent van het fruit komt nog van eigen boerderij. De rest komt van collega-boeren, voornamelijk uit de Achterhoek. Ted koopt bij hen fruit in dat door vorm, grootte of door lichte schade niet geschikt is voor de handverkoop. Dat scheelt voedselverspilling en de jam smaakt er niet minder om!

Koperen ketels en ijverige handen

De jam wordt gemaakt in koperen pannen, waarin deze mooi karamelliseert. Fruit, kristalsuiker en appelpectine zijn de enige ingrediënten. Andere conserveermiddelen, kleurstoffen en onnodige toevoegingen komen er bij deze gedreven jammaker niet in. Hij kookt het fruit zo kort mogelijk, zodat kleur en volle fruitsmaak intact blijven.

Ted werkt met fruit dat voorhanden is. Zijn er veel kersen? Dan is er veel kersenjam. Zijn afnemers bewegen daarin zonder morren mee. En Ted? Hij verzint gewoon de ene na de andere lekkere smaakvariatie; jam met een twist!

Tekst en foto's: Janine pelgrum

(Dit artikel is verschenen in de uitgaven van Achterhoeks Nieuws op 26 juni 2024)

Illustration
Jam voor het kiezen
Deel dit: