Bericht

Ledenvergadering 2024 Slow Food Achterhoek: gastvrij, lekker en zomers

Geplaatst op 1 juli 2024, 14:00 uur
Illustration

Het was een fijne bijeenkomst, onze jaarlijkse algemene ledenvergadering bij De Nieuwe Bodem in Aalten op 30 juni. Een mooie opkomst, prettig zomerweer, een gastvrije ontvangst door Meta van Drunen en Joep de Roo. Plus een smakelijke lunch verzorgd door Slow Foodlid Willem Ter voert en bestuurslid Friederike Kleijn.

We gingen rap door de behandeling van ons jaarverslag 2023 heen: alles helemaal OK en dóór! Dat betekende tijd voor onderling contact, samen lunchen en wandelen over het terrein.

De boerderij met omliggende grond is enkele jaren geleden door zes man aangekocht, een groep waar ook de dochter van de vorige eigenaar deel van uitmaakt. Afkomstig uit het westen van het land, hebben deze ‘stadsen’ destijds aan het ‘buurt maken’ de nodige tijd besteed. Daarna gingen de handen uit de mouwen.

Inmiddels is de boerderij bewoonbaar, herbergt de voormalige varkensstal een flinke droogoven voor kruiden en vind je buiten slim aangelegde percelen met walnotenbomen en hazelaars, groenten, fruit, kruiden en bloemrijke stroken. Steeds meer producten zien het licht, zoals chips van aardpeer en kruidenthee.

Zelf zien de initiatiefnemers dit agroforestrybedrijf als een experiment, een ‘zoektocht naar een transitiemodel voor boeren die open staan voor verandering.’  Het delen van kennis en inzichten maakt daar onderdeel van uit. Interessant dus voor agrarische ondernemers. Maar ook als gewone buur of consument kun je je melden en meedoen: brede betrokkenheid van de gemeenschap is onmisbaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van een geadopteerde notenboom die jouw naam draagt? Kijk voor inspiratie op nieuwebodem.nl.

Tot slot nog even een dikke pluim en dankjewel voor de Slow Foodleden die bijdroegen aan de superlekkere lunch: De Nieuwe Weelde, Bakkerij Schreuder, Boerderij Köning, ambachtelijke visrokerij Zuidvenne en Wijngoed Montferland. Met de zoekfunctie ook allemaal te vinden op dit platform.