Bericht

Bewust boeren, bewust winkelen bij de Verse Kers

Geplaatst op 22 juli 2024, 13:44 uur
Illustration

De Achterhoek is een waar voedselparadijs – een goed bewaard geheim. Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land en uit de stal kunt kopen. Je moet ze alleen even weten te vinden. Het online platform www.smakelijkachterhoek.nl brengt boerderijwinkels en andere lekkere locaties in kaart en helpt je aan echt, eerlijk en duurzaam voedsel direct bij jou om de hoek!

Annemiek Scholten en Nico Steintjes runnen 'de Verse Kers', een prachtig gemengd boerenbedrijf in de Wehlse Broeklanden. In de Landwinkel op het erf komen alle facetten van het bedrijf samen. Daar krijg je als klant een inkijkje in het boerenleven door de producten die er liggen en de verhalen die je er hoort. De boerderij ligt genesteld in 1,5 hectare kersengaard, waar zoete sappige kersen geteeld worden.

Beestenbende tussen de kersen

Annemiek en Nico delen het erf met een stel nieuwsgierige varkens, eigenwijze ezels, sterke Dexter runderen, pony's en bijzondere schapen met krulhoorns. Het lijkt een beetje een 'samengeraapte beestenbende', maar schijn bedriegt.... ieder dier heeft zijn/haar plek in het bedrijf.

De kleine Dexter koeien lopen vrijwel jaarrond buiten en grazen rondom het bedrijf en in een natuurgebied in de buurt. Zij leveren uitstekende mest voor de kersenbomen. In deze tijd van het jaar groeien daar dikke zoete kersen aan. Supergewild bij de klanten van de Landwinkel én…. bij de varkens! Die smullen namelijk van aangetaste kersen, die niet geschikt zijn voor handverkoop of jam. Ze hebben hiermee een mooie opruimfunctie. Vanaf het terras van 'Koffieschuur Bij de Kers' kun je genieten van het beeld van smikkelende varkens met knalrode mond van het kersensap.

Producten van het erf

Ook in de winkel is het genieten als klant. Je vindt er streekproducten met natuurlijk een hoofdrol voor de producten van eigen erf.  Naast Annemieks kersen is er vlees van eigen varkens en koeien, in de vriezer en verwerkt in de huisgemaakte maaltijden. Er wordt pas een dier geslacht als de voorraad slinkt. Dat voorkomt overproductie en voedselverspilling. Als er onverhoeds toch producten bijna aan de datum zijn, dan plakt Annemiek er een zelfbedachte 'Verspil-me-niet'-sticker op. Deze geeft geen korting, wel extra spaarpunten. Zo wil ze bewustzijn creëren over de waarde van voedsel.

Zorg en aandacht

En bewust bezig, dat zijn Annemiek en Nico zelf ook. Ze experimenteren met kruiden tussen de kersen om natuurlijke vijanden van plaaginsecten aan te trekken. Spuiten compostthee om de bomen weerbaar te maken. Houden maar een klein aantal dieren, waarvan het vlees direct op eigen erf voldoende afname vindt. En nemen jou als klant graag mee in hun werkwijze, die -zacht uitgedrukt- indrukwekkend is en zorg ademt voor dier, mens en omgeving.

tekst en foto's: Janine Pelgrum

Illustration
Biggetjes smullen van kersen
Deel dit: