Update

Boer en burgers in gesprek - bij Haolderkamp

Geplaatst op 26 juli 2024, 09:06 uur
Illustration

Te mooi om waar te zijn?💡

Verse, gezonde producten direct vanaf de boer bij de burger op tafel? 🥔 🥕

Dit vroeg Theo Nieuwenhuis zich af. Hij is biologisch akkerbouwer in Didam en één van de 10 boeren uit ons voedselnetwerk. Hij was benieuwd of burgers in zijn omgeving dit ook willen en wat de mogelijkheden zijn.

Daarom organiseerden we in juni twee gesprekken met de buurt op Theo’s boerderij: Haolderkamp.

De Inzichten?
🚛 Boeren willen graag boeren en met lokale afzet zijn ze vaak drukker met logistieke processen;
🌿 Lokale afzet betekent minder schakels en een grotere marge voor de boer. Hierdoor kan Theo structureel investeren in biodiversiteitsherstel en bodemkwaliteit;
🤼‍♂️ Door boeren en burgers te verbinden snappen burgers beter waar boeren tegenaan lopen, waardoor ze samen kunnen nadenken over de oplossingen ;
✅ Theo en een aantal burgers zien een voedselcoöperatie als een mooie oplossing. Ze gaan daar samen stappen in zetten.

Een Voedselcoöperatie? 🔔
Ja! Een voedselcoöperatie is eigenlijk gewoon een afspraak met een groepje mensen, om als groep bij een lokale boer producten in te kopen. Bestellingen, logistiek en distributie regel je onderling.

De eerste ideeën over een voedselcoöperatie in de Achterhoek zijn zich aan het ontwikkelen. Op de hoogte blijven of meedoen? 💪🌱 Volg ons op LinkedIn of neem contact op met Lotte Turkstra. 

De gesprekken werden georganiseerd vanuit het Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland en begeleid door Natuur en Milieu Gelderland en Voedselnetwerk Achterhoek.