Bericht

Klokrond lokaal boodschappen doen bij De Patrijs

Geplaatst op 3 september 2024, 11:19 uur
Illustration

De Achterhoek is een waar voedselparadijs – een goed bewaard geheim. Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land en uit de stal kunt kopen. Je moet ze alleen even weten te vinden. Het online platform www.smakelijkachterhoek.nl brengt boerderijwinkels en andere lekkere locaties in kaart en helpt je aan echt, eerlijk en duurzaam voedsel direct bij jou om de hoek!

Burgerboerderij de Patrijs in Laren (Gld) is wel een hele bijzondere boerderij. Hij wordt gerund door maar liefst 9 personen met ieder hun eigen taak. Tientallen vrijwillige burgerboeren ondersteunen de boeren bij hun klussen. En als je als burger je boodschappen doet bij één van de verslokalen in Laren, Eefde, Zutphen, Lochem, Vorden, dan ben je actief lid van De Patrijs. De naam burgerboerderij is niet voor niets gekozen; het is een boerderij voor en door burgers.

Anders

Joanne Malotaux en haar vriend Johannes Regelink kwamen op het idee voor een burgerboerderij, omdat ze het anders wilden doen. Ze wilden boeren mét de natuur vanuit een stevig sociaal fundament. Vijf jaar na het ontspruiten van hun idee zijn ze daadwerkelijk een regulier melkveebedrijf aan het omvormen tot een natuurinclusief gemengd bedrijf. Vol enthousiasme, met veel hulp uit de omgeving en met de nodige ‘groeipijn’. Een transitie is hard werken.

Winkelen met een app

Als burger kun je op verschillende manieren bijdragen aan deze transitie. Eén van de makkelijkste én meest smakelijke manieren is door je boodschappen te doen bij de verslokalen van De Patrijs. In alle vijf  verslokalen vind je kaas, melk en zuivel van De Patrijs en een groot assortiment producten van boeren uit de buurt. Je opent de deur van een verslokaal met een app, scharrelt er je boodschappen bij elkaar en geeft in de app aan wat je gekocht hebt. Lekker Achterhoeks shoppen op basis van vertrouwen! En betalen gaat automatisch aan het eind van iedere maand.

Zien waar je voedsel vandaan komt

Wil je zelf zien waar je boodschappen vandaan komen, dan kun je op de boerderij een leerzame 'doe het zelf'-rondleiding doen. Na afloop scoor je - heel gemakkelijk - meteen de lekkerste boodschappen in het  verslokaal op het erf. Ook als je nog geen lid bent van De Patrijs, ben je meer dan welkom in deze erfwinkel. Om te shoppen en om kennis maken te maken met deze bijzondere boerderij.

Want hoe meer mensen deze burgerboerderij beleven, hoe beter De Patrijs zijn vleugels uit kan slaan…

Tip: 22 september boerderijfestival op de patrijs in Laren

(tekst en foto's: Janine Pelgrum)

Illustration
Zuivel met een boodschap
Deel dit: