Blogpost

Verspillingsvrije week: aan de slag met nieuwe oude technieken

Geplaatst op 8 september 2024, 12:15 uur
Illustration

Het is deze week (9 – 15 september) de landelijke Verspillingsvrije week. Een mooi initiatief dat we vanuit Slow Food Achterhoek van harte ondersteunen, want weggooien is zonde en gewoon not done! Je krijgt vanuit het hele land deze week vast veel tips. Op sommige plekken worden ongetwijfeld weer superhandige hulpmiddelen uitgereikt zoals een maatbekertje om te voorkomen dat je teveel kookt.

Wij zeggen als Slow Food Achterhoek: durf verder te gaan dan het maatbekertje! Waar je aan kunt denken is om al het fruit, kruiden en groenten die nu van je balkon, tuin of erf komen, te bewaren voor later. Je kunt het drogen, inmaken in het zuur, wecken, diepvriezen: de mogelijkheden zijn eindeloos. Leuk om te doen en je voorkomt verspilling!

Volgend jaar gaat Slow Food Achterhoek meer aandacht besteden aan deze technieken, die sommigen misschien aan vroeger doen denken, terwijl innovatieve food designers er juist volop mee experimenten. Niks ouderwets! We komen er later deze week op terug.

We geven de komende dagen in het kader van de Verspillingsvrije week alvast een paar recepten en tips weg. We kiezen voor seizoensfruit: appels en peren. Er is voldoende lokaal aanbod, ook al krimpt de oogst van appels en peren ieder jaar meer.  Er zijn dan ook de komende weken veel oogstfeesten in de Achterhoek met appels en peren in de hoofdrol, of met een breder programma. Kijk vooral in de agenda welke je niet mag missen! Slow Food Achterhoek zelf is aanwezig op de Erfgoeddag Appeltje voor de dorst op zondag 22 september in het Keunenhuis.

Recept 1: gedroogde appels

Appels bestaan grotendeels uit water. Door het water eruit te halen geef je organismen zoals bacteriën geen kans en maak je appels houdbaar. Voor het drogen heb je een droger of heteluchtoven nodig. Gebruik alleen biologisch fruit, want met drogen worden ook pesticiden geconcentreerd.

  • Was de appels en haal het klokhuis eruit met een appelboor.
  • Snij schijfjes van 4 – 5 millimeter.
  • Besprenkel de schijven met citroensap zodat ze niet verkleuren.
  • Je kunt ook kruiden toevoegen zoals kaneelpoeder.
  • Leg de appelschijven op een rooster in droger of oven en zorg dat ze elkaar niet overlappen. De droogtijd is afhankelijk van het vochtgehalte.
  • Droog op 57 graden gedurende 7 – 9 uur. 

Gedroogd fruit heeft een intense smaak en is een ideaal, gezond snoepje.  

Bron: Handboek Voedsel drogen van Claudia Kuyken en Jean Vanhoof. Dit boek is een aanrader wanneer je meer wilt leren over het drogen van voedsel.