Bericht

Bij Wijngoed Montferland koop je wijn mét verhaal

Geplaatst op 11 oktober 2024, 09:39 uur
Illustration
logo
Slow Food Achterhoek

De Achterhoek is een waar voedselparadijs – een goed bewaard geheim. Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land en uit de stal kunt kopen. Je moet ze alleen even weten te vinden. Het online platform www.smakelijkachterhoek.nl brengt boerderijwinkels en andere lekkere locaties in kaart en helpt je aan echt, eerlijk en duurzaam voedsel direct bij jou om de hoek!

In buurtschap Wals bij Gendringen waan je je in la douce France. Daar ligt de uitgestrekte wijngaard Oerlegoed (3 hectare) van Leon en Magda Masselink. Het vormt samen met 1 hectare wijngaard in de heuvels bij kasteel Huis Bergh de basis voor Wijngoed Montferland, dat deze maand 20 jaar bestaat.

Kwaliteit en vakmanschap

Toen Leon 20 jaar terug de varkens vaarwel zei en hij de eerste druivenstokken plantte, stond de Nederlandse wijnbouw nog in de kinderschoenen. Het was pionieren, vertrouwen en lef hebben.

Die kinderschoenen liggen 'vergeten' onderin de kast en de wijnen van Leon halen nationale en internationale medailles binnen. Wijngaard Oerlegoed heeft een uitstekend terroir; kleigrond met veel oer, boordevol mineralen en met goede structuur. Een bodem voor complexe wijnen. Dit jaar hoopt Leon -ondanks magere oogst door natte omstandigheden- toch de Wals Prestige te kunnen maken. Deze krachtige, houtgelagerde rode wijn wordt gemaakt van de beste Cabernet Cortis druiven. En laat Cabernet Cortis er nou net prachtig bijhangen dit jaar.

Warme contacten in de wijngaard

Die mooie wijnen hebben nog steeds een verhaal nodig. Het idee dat goede wijn uit Frankrijk of Italië komt, blijkt in Nederland nogal hardnekkig. Leon vertelt die verhalen maar al te graag! Hij organiseert vol enthousiasme rondleidingen, speciale arrangementen en wijnproeverijen. Wie zijn wijnen eenmaal geproefd heeft, gaat geheid én blij verrast met een fles naar huis.

Pure rijkdom

En Leon..... die prijst zich rijk. Vooral in deze tijd van het jaar. Als de eerste druiven weer geplukt zijn en in 'de vergisting' staan. En hij zich voor de komende plukdagen mag verheugen op een grote club  trouwe vrijwilligers, die samen met hem de beste druiven selecteren voor mooie volle wijnen.

Nieuwsgierig geworden naar de wijnen van Wijngoed Montferland? Bezoek de wijnwinkel (woensdag t/m zaterdag van 13-18 uur) of strijk neer op het terras mét uitzicht op de wijngaard. Kijk voor het adres op www.smakelijkachterhoek.nl. Daar vind je naast Wijngoed Montferland ruim 80 andere smakelijke Achterhoekse adressen.

Tekst en foto's: Janine Pelgrum

Illustration
Gemaakt van Cabernet Cortis, ideale druif voor Nederlands klimaat