Voorjaarsbijeenkomst SFA vol energie

De voorjaarsbijeenkomst van Slow Food Achterhoek bruiste van de energie en was vol gezelligheid. De dertig leden kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld in Ons Huis in Hengelo, dat door de broers Romeijnders wordt beheerd en waar ook hun cateringactiviteiten zijn ondergebracht. Er was een goede reden om op die – voor velen verrassende plek - neer te strijken. Romeijnders verzorgt in opdracht van de gemeente Lochem sinds 2 januari de catering van het bedrijfsrestaurant met vooral lokale producten. Betrokkene vanuit de gemeente Marc Mobach vertelde over de wijze waarop de aanbesteding was verlopen. Johannes Regelink van burgerboerderij de Patrijs, een van de leveranciers, vertelde over de samenwerking met Romeijnders. Dat is best even wennen voor alle partijen: geen gebruikelijke schijfjes tomaat voor op de broodjes in januari, maar wat dan wel?
Daarna werden de aanwezigen even aan het werk gezet om input te leveren voor de jaarplanning 2025-2026. Dit gebeurde na een korte introductie van Friederike Kleijn en Inge Vleemingh over de resultaten van de ‘hartjesactie’ op dit platform. Daarin konden mensen afgelopen najaar hun mening te geven over de verenigingskoers van de komende jaren. De korte brainstorm leverde verrassend veel en inhoudelijk interessante, originele ideeën. Daarmee gaat nu een kleine werkgroep met ondersteuning van Winny van Buren verder aan de slag. We zorgen voor verslaglegging op dit platform, zodat je het proces kunt blijven volgen.
Met de jaarlijkse uitreiking van de Gouden Slak 2025 sloten we het programma feestelijk af. De slak ging naar Jan en Ingrid Steverink voor hun niet aflatende inzet voor de teelt en vermarkting van rode (bio) spelt, rode (bio) tarwe, rode emmer, zwarte emmer, eenkoorn en gele tarwe. Gewassen die we zo graag terug zien in de Achterhoek. Dat gaat volgens Jan met ‘vallen en opstaan’, maar hun baanbrekende werk wordt inmiddels breed erkend. En enorm gewaardeerd.