Achterhoekse granen en bonen komen niet zomaar op je bord…

Lekkere producten van Achterhoekse bodem beginnen bij de boer. Granen, bonen en erwten telen, zonder chemie en kunstmest is vakmanschap! Voor een buitenstaander klinkt het simpel. Maar dit vraagt echt kennis, kunde en ervaringsjaren. Kennis van jouw grond, van het weer, van plantcombinaties, van machines. Dat is maatwerk! Dat is jarenlange ervaring! Ieder bedrijf, iedere boer, iedere plek is anders en kent zijn eigen kansen en knelpunten. Wat kunnen jonge akkerbouwers en doorgewinterde boeren elkaar hierin leren?
In twee sessies gingen we op zoek. Welke teelten doen het goed in de Achterhoek, wat zijn ‘oude’ gewassen en welke ‘nieuwe gewassen’ bieden mogelijk kansen? Vanuit de ambitie van de boeren om samen het aanbod van Achterhoekse granen en bonen voor de consumenten te vergroten.
Conclusie 1: er valt nog veel te leren en experimenteren.
Conclusie 2: een mix van doorgewinterde boeren en nieuwe (overgeschakelde) akkerbouwers levert superwaardevolle kennis!
Lees je mee?
Gerst, bonen en klaver
In september vorig jaar namen we een kijkje op Burgerboerderij de Patrijs. Daar stonden verschillende mengteelten (twee gewassen op 1 perceel): de hoofdgewassen gerst, groene erwt (spliterwten), kikkererwt en lupine, alle vier gecombineerd met witte klaver. We wisselden ervaring uit over kansrijke teeltplannen (welke gewassen kun je goed na elkaar telen), onkruid wiedden met een eg (maar dan wel zo dat de plantjes niet breken..) en welke gewassen je onder de teelt kunt zaaien (om te voorkomen dat het onkruid dominant wordt). In dit geval was de witte klaver bedoeld als ondergroei om onkruid tegen te gaan en tegelijk stikstof te binden in de bodem. Nu schijnt witte klaver ook lekker te zijn in de thee… biedt dat nog nieuwe kansen?
Afkijken bij de buren
Afgelopen maart hadden we een uitwisseling op de akkerbouwgronden van de Goed Gevulde in Halle. Hun buren telen Amaranth, mooie bloemen voor de sierteelt. Maar.. Amaranth is ook een heel oude graansoort en een hele gezonde voedingsbron! De zaadjes lijken een beetje op Qionoa. De plant wordt vooral verbouwd in Zuid Amerika. Maar he, als de buurman het teelt… Waarom zouden we dit superfood dan ook niet hier kunnen telen? Een leuke uitdaging voor deze pionierende akkerbouwer, naast experimenteren met granen als boekweit, brouwgerst. Doen we er gewoon ff bij..
Met een mooie groep akkerbouwers wisselden we inzichten uit. De frisse en enthousiaste ideeën van nieuwe (omgeschakelde) akkerbouwers werden (positief) kritisch getoetst en verrijkt met de ervaring van een boer die al 20 jaar oude graansoorten voor brood teelt, en een doorgewinterde akkerbouwer die alles al heeft meegemaakt (van intensieve monocultuur groenteteelt tot diverse nieuwe boonsoorten en biologische akkerbouw. Mooie gesprekken en tips over grote ambities, maar dan toch ook even haalbaar en praktisch beginnen 😊
Het waren waardevolle inzichten. Samen staan we als boer voor een gezonde en voedzame teelt. Daar willen we steeds beter in worden. Zodat jij als consument kunt kiezen voor gezonde producten van eigen bodem.
De gewassen zitten inmiddels allemaal in de grond. Wil je weten welke producten we hiervan maken? Houdt onze projectpagina in de gaten!