Klimaatgesprek

25 april 2025. Afgelopen week mocht ik namens Slow Food Achterhoek meewerken aan een heus Klimaatgesprek, georganiseerd door DoesWatt in mijn woonplaats Doesburg. Nooit eerder gedaan, dus spannend. Goed dat dit werd georganiseerd in ons kleine Hanzestadje, dat behalve het Gruttershuys, bioboerderij De Klaver in Angerlo en een groeiend aantal moestuinen verder nog bar weinig te bieden heeft. Dat moet toch beter kunnen, vonden de aanwezigen. En daar ben ik het mee eens.
Centrale vraag was wat we meer, beter of anders konden doen om ons eetpatroon te verduurzamen. Nu is mijn ervaring dat je kunt luisteren en praten tot je een ons weegt, maar dat het doorgaans beter werkt om iets te laten proeven én het verhaal erachter te vertellen.
En dus kwam er een kaasplankje op tafel met kaas van Burgerboerderij De Patrijs, brood van bakkerij Het Goede met graan van Jan Steverink, worst van Dreug (‘De reis naar de échte prijs’), de pompoenpitten en -dip van Landwinkel Smits en de schorle (appelsap met prik) van fruitbedrijf Horstink. Met de hartelijke aanbevelingen van Slow Food Achterhoek.
Erg leuk om te doen, zo’n proeverijtje, hoewel niet iedereen de gegeven paardjes oordeelsvrij in de bek konden kijken: het een was te zout, het ander niet geschikt voor vegetariërs, het volgende bevatte te veel ingrediënten. Enzovoorts. Gelukkig kon de meerderheid het waarderen, en waren de plankjes binnen no time leeg. Toch bleef dat zurige nasmaakje nog heel even.
Maar toen ik vanochtend in Trouw de column van Dolf Jansen las, verdween het allerlaatste restje zuur. Het ging erover dat duurzaamheid door bepaalde politici tegenwoordig wordt afgedaan als iets dat nu even geen prioriteit meer heeft. Triest genoeg natuurlijk. Maar er is ook goed nieuws. Uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam blijkt dat praten over wat je zélf doet aan duurzaamheid, er al voor zorgt dat het onderwerp steeds normaler wordt. Kijk, dat vond ik een opsteker. Voeg je aan die gesprekken nog een proeverijtje van goede lokale producten toe, dan moet het op den duur toch goed gaan komen.