Bericht

Zuivel en kaas ’zo de koe het geeft’

Geplaatst op 30 april 2024, 11:42 uur
Illustration
logo
Slow Food Achterhoek

De Achterhoek is een waar voedselparadijs – een goed bewaard geheim. Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land en uit de stal kunt kopen. Je moet ze alleen even weten te vinden. Het online platform www.smakelijkachterhoek.nl brengt boerderijwinkels en andere lekkere locaties in kaart en helpt je aan echt, eerlijk en duurzaam voedsel direct bij jou om de hoek!
 
Wie de winkel van Versboerderij Daalwiek binnenstapt, kan zich verlekkeren aan prachtige boerenkazen en verse zuivel van eigen erf. Het bedrijf van Evelien en Arjan Daalwijk ligt op ’t Rot, een oude kamp in Geesteren (GLD) omzoomd met knotwilgen, knotelzen, houtwallen. Bloemrijke akkerranden en een kikkerpoel maken het Achterhoekse plaatje compleet. Niet alleen de 45 koeien van zwager Wiljan voelen zich hier thuis, ook steenuiltjes, kieviten en kikkers vinden hier een fijne leefomgeving.

Korte keten 
De koeien lopen van het vroege voorjaar tot het late najaar in de wei. Ze grazen van kruidenrijk gras en geven smaakvolle melk. Van die melk maken Evelien, Arjan en medewerkster Anouk ambachtelijke versproducten. Bij Daalwiek houden ze van een korte keten. De mest van de koeien gaat terug op eigen land. De wei, een restproduct van het kaasmaken, is voer voor het jongvee. En er gaat steeds minder melk naar de fabriek. In vergelijk met hun startjaren verwerken ze nu ruim vier keer zoveel melk op eigen erf tot overheerlijke kaas en zuivel.

Rauwmelkse kaas vol smaak
Alle Daalwieker kaas is rauwmelks en mag dus Echte Boerenkaas heten. "Zo de koe het geeft, zo moet het product ook zijn. Boordevol smaak en zo weinig mogelijk bewerkt." zegt Evelien met enthousiasme.  
Dat het bedrijf voor puur gaat, blijkt uit twee kazen die in natuurkorst rijpen. De Barkelkeeze en de Daalwieker worden gewassen met een karameloplossing in plaats van met de gebruikelijke plasticcoating. Dit vraagt extra handwerk, maar het resultaat mag er zijn: romige, smakelijke kazen met bijzondere bruine korst. De Barkelkeeze gaat richting pittige Emmentaler, de Daalwieker kaas is milder en herkenbaar aan een klavertje vier in de korst.
"Het klavertje staat voor geluk. Maar op Daalwiek ook voor de klaver in ons gras, de smakelijke melk die koeien daardoor geven, het pure product dat wij ervan maken en de natuur op het erf”.

Tekst en foto's: Janine Pelgrum

(dit artikel is verschenen in de uitgaven van Achterhoeks Nieuws op 8 mei 2024)