Bericht

Verspillingsvrije week - fruitleer van appels (2)

Geplaatst op 11 september 2024, 18:25 uur
Illustration

Het is deze week (9 – 15 september) de landelijke  Verspillingsvrije Week. Een mooi initiatief dat we vanuit Slow Food Achterhoek van harte ondersteunen, want weggooien is zonde en gewoon not done! Je krijgt vanuit het hele land deze week vast veel tips. Op sommige plekken worden ongetwijfeld weer handige hulpmiddelen uitgereikt zoals een maatbekertje om te voorkomen dat je teveel kookt.

Wij zeggen als Slow Food Achterhoek: durf verder te gaan dan het maatbekertje! Waar je aan kunt denken is om al het fruit, kruiden en groenten die nu van je balkon, tuin of erf komen, te bewaren voor later. Je kunt het drogen, inmaken in het zuur, wecken, diepvriezen: de mogelijkheden zijn eindeloos. Leuk om te doen en je voorkomt verspilling!

We geven deze week in het kader van de Verspillingsvrije Week een paar leuke recepten weg om appels te verwerken. De keus voor appels ligt voor de hand: er is momenteel een groot lokaal aanbod. Ook zijn er de komende weken veel traditionele oogstfeesten in de Achterhoek, enkele met appels en peren in de hoofdrol. Kijk vooral in de agenda welke je niet mag missen! Slow Food Achterhoek zelf is aanwezig op de Erfgoeddag Appeltje voor de dorst op zondag 22 september in het Keunenhuis.

Eerder deze week verscheen recept 1: gedroogde appels.

Recept 2: fruitleer van appelmoes

Maak fijne appelmoes zoals je gewend bent. Heb je dit niet eerder gedaan? Kijk dan bijvoorbeeld eens op https://www.laurasbakery.nl/zelf-appelmoes-maken/ Giet de appelmoes op het droogvel (als je een droogoven hebt) of op bakpapier (als je een heteluchtoven hebt). Beweeg de massa heen en weer en verdeel het zo gelijkmatig mogelijk. De dikte van fruitleer is niet zo belangrijk omdat appelmoes gemakkelijk droogt. Droog het appelmoesfruitleer op 57 graden gedurende 4 tot 6 uur.

Tip: in het prachtige Duitse boek Selbstgemachte Köstlichkeiten staan oogstrelende ‘serviervorschlagen’ bij alle recepten, ook bij fruitleer. Ik mag geen plaatjes fotograferen, maar beschrijven mag wel: draai van het fruitleer hoorntjes, en vul de hoorntjes met gedroogd of gesuikerd fruit. Doe er een paktouwtje omheen met een strik. Als je dat ziet, loopt het water je in de mond en wil je direct aan de slag.  

Bron: Handboek Voedsel drogen van Claudia Kuyken en Jean Vanhoof. Dit boek is een aanrader wanneer je voedsel wilt drogen.