Project

Bouwen aan een regionaal voedselnetwerk Achterhoek

Geplaatst op 29 februari 2024, 14:53 uur
Illustration

Het Nederlandse platteland staat onder grote druk. Om onze leefomgeving gezond te houden zijn grote stappen nodig op gebied van stikstofreductie, verduurzaming, natuurinclusief werken. Een hele opgave voor de maatschappij, maar dagelijks voelbaar voor boeren. 

Tien Achterhoekse boeren willen deze opgave anders aanvliegen. Ze willen sámen met hun omgeving werken aan een nieuw voedsel landschap.

In het project ‘Bouwen aan een regionaal voedselnetwerk Achterhoek’ zetten ze de eerste stappen. Ieder op zijn eigen manier, maar allemaal met hetzelfde doel. 

Ze streven naar een nieuw ‘voedsellandschap’ in de Achterhoek, waarin boeren sámen met burgers, consumenten, bedrijven en overheden op weg gaan naar een toekomstbestendige landbouw. In zo’n landschap gaan mensen de samenhang tussen voedsel en hun leefomgeving weer zien en waarderen. En kunnen boeren gezond voedsel produceren en zorg dragen voor het landschap vanuit een financieel gezond bedrijf.

Toelichting

Een nieuw voedsellandschap vraagt een frisse aanpak. Een aanpak vol betrokkenheid waarin mensen zich verbinden met het voedsel dat ze eten, de plek waar het vandaan komt en de persoon die het produceert. De boeren bouwen daarom tijdens dit project aan een netwerk rondom hun boerderij. 

Iedere boer maakt daarvoor zijn eigen plan. De kern is echter hetzelfde; mensen betrekken bij en verbinden aan de boerderij. Dat kan door te verhalen over voedselproductie en wat daar allemaal bij komt kijken. Of door te vragen om inzet of steun van de omgeving. Een aantal boeren kan je nu al steunen. Bijvoorbeeld door te doneren voor een akkerrand boordevol bloemen, kaasaandelen te kopen en zo het jaar rond te genieten van heerlijke kaas of mee te helpen op een boerderij. 

Wil je meer weten over dit project, over de boeren en over de prachtige stappen die gezet zijn en nog gaan worden? Of wil je zelf bijdragen aan één van deze boerenbedrijven? Lees dan verder onder 'de tien boeren' én houd onze activiteiten en berichten in de gaten voor het laatste nieuws.

Gewenst resultaat 
- herwaardering van gezond voedsel en een gezond landschap
- consumenten die lokaal kopen
- burgers die meewerken en meefinancieren
- toekomstbestendige boerenbedrijven, die zoveel meer leveren dan gezond voedsel alleen.


'Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland'

De projectleiders zijn per mail bereikbaar:
Jacqueline Bulsink: jacqueline@devlier.me
Lotte Turkstra: lotte@squarewise.nl
Lopend
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 4 projectupdates

Lotte Turkstra


Terugblik: Inzichten en focus door de BoerenBoom 👩‍🌾🌳

Op een boerenbedrijf komen alle belangrijke thema's samen die spelen op het platteland. 🌾 Hoe beïnvloeden boeren hun leefomgeving en hoe beïnvloedt die leefomgeving weer hun bedrijfsvoering? Van bodemkwaliteit tot waterbeheer, van arbeidsvreu...

lees meer
Documenten
0
Open de update in eigen pagina

Lotte Turkstra


𝗕𝗼𝗲𝗿𝗲𝗻𝗣𝗹𝗮𝗻: 𝘃𝗮𝗻 𝗽𝗹𝗮𝗻𝗻𝗲𝗻𝗺𝗮𝗸𝗲𝗿𝗶𝗷 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗽𝗿𝗮𝗸𝘁𝗶𝗷𝗸 📝🎉

Met trots hebben we de BoerenPlannen opgehaald bij de drukker. Na een periode van hard werken zijn de BoerenPlannen gedrukt en klaar om in de praktijk gebracht te worden. Met veel inzet en betrokkenheid van de b...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina