Project

Achterhoekse granen en eiwitten in de korte keten

Geplaatst op 23 juli 2024, 15:59 uur
Illustration

In samenwerking met drie Achterhoekse boerderijen ontwikkelen we nieuwe producten op basis van nieuwe granen en plantaardige eiwitten, die in de Achterhoek geproduceerd en afgezet kunnen worden. 

Toelichting

Vergroten van de voedselzekerheid voor de Achterhoek vraagt o.a. om een grotere diversiteit aan teelten en producten. Daardoor hoeven we op termijn minder producten van ver te halen, kunnen we de teeltrisico’s (vanwege wereldmarkt/ geopolitiek/ misoogsten bijvoorbeeld door extremere weersomstandigheden agv klimaatverandering) beter spreiden en wordt de voedselkringloop verkort. Vergroten van de teeltdiversiteit met granen, bonen, zaden/pitten voor humane consumptie is daar onderdeel van.


De productie van granen en bonen in de Achterhoek voor humane consumptie staat nog in de kinderschoenen. Granen- en bonenproducten voor humane consumptie worden voor het overgrote deel geïmporteerd. Een deel van deze import zou vervangen kunnen worden door eigen Achterhoekse producten. Regionale ketens voor productontwikkeling, verwerking en afzet zijn nog schaars. Daarom is het belangrijk om stappen te zetten in zowel de teelt van lokale granen en bonen als het verwaarden en verwerken tot mooie producten, bedoeld voor humane consumptie. Teelten die unieke Achterhoekse producten voortbrengen, die niet meer op prijs hoeven te concurreren met buitenlandse productie.


In dit project werken we als varkens- en akkerbouwbedrijf, groentekwekerij en melkveebedrijf samen en willen onze ervaringen (positief en negatief) graag breed delen. Wij denken dat het telen van andere gewassen (granen en bonen voor humane consumptie) een aanvulling kan zijn op het bouwplan van akkerbouwers en (melk-)veehouders. Eiwitgewassen en pompoenen kun je op relatief kleine percelen telen, zijn relatief makkelijk in de teelt, kunnen als rustgewas dienen. Als de kwaliteit niet voldoende is voor humane consumptie, is het gewas nog te verwaarden als veevoer. We gaan ontdekken welke interessante producten we kunnen maken van onze teelten en wat dat betekent voor teelt, verwerking en afzet. We zien kansen in samenwerking samenwerking tussen (melk)veehouderij, akkerbouw en groenteteelt (in gebruik van grond, mest, etc.). Daarom hebben Smits, de Goed Gevulde en de Patrijs elkaar opgezocht.

Qua teelten gaat het om: lupinebonen, sojabonen, veldbonen, groene bonen, vuurbonen, kikkererwten, huttentut, zonnebloempitten, amarant, gerst, tarwe, boekweit.

Gewenst resultaat 
Ongeveer 4 nieuwe producten die in de korte keten in de Achterhoek afgezet kunnen worden. De resultaten zijn samengevat in een overzicht dat inzichtelijk maakt welke producten kansrijk zijn voor de Achterhoek om verder te optimaliseren in de keten en wat daarvoor nodig is.
Init.
Deel dit: