Mensen enthousiasmeren om te kiezen voor Achterhoeks graan. Dat is het doel van een promotiecampagne die Slow Food Achterhoek samen met Stichting Achterhoek Toerisme, het Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland en Achterhoek Food op 23 mei 2024 is gestart.

We telen in de Achterhoek steeds meer soorten graan. Denk aan tarwe, gerst, haver en rogge, maar ook aan speciale varianten zoals emmer, spelt, rode spelt, rode tarwe en eenkoorn. We maken er inmiddels fantastisch brood van, zonder enige toevoeging, dat meermalen internationaal in de prijzen is gevallen. Ook in de horeca vindt ons graan steeds meer aftrek. Echt voedsel, rijk aan smaak en kwaliteit, van eigen bodem. Bovendien is graan als gewas aantrekkelijk voor een natuurinclusief, biodivers landschap waarin vogelsoorten als patrijs en ortolaan zich weer kunnen thuisvoelen. En het brengt ons meer dan dat, namelijk een bloeiende lokale economie. Genoeg redenen dus om graanteelt te ‘boosten’ zodat brood, pizza’s, pasta, pannenkoeken, risotto, koekjes, bier, jenever en whisky van Achterhoekse bodem gewaardeerd én gewoon worden.

Wat doen we in deze campagne?

  • Horeca en verwerkers zoals bakkers de weg wijzen naar leveranciers en hun mogelijkheden.
  • Medewerkers inzetten als ambassadeurs door middel van een e-learning module.
  • Consumenten breed informeren en verleiden door middel van een kant-en-klare toolkit vol materialen voor jouw website, etiket, social media, menukaart.

Meer weten? De campagnepartners Achterhoek Toerisme, Platform Achterhoek Food en Slow Food Achterhoek helpen je graag verder.

Eerder had Slow Food Achterhoek graan als jaarthema. Met verschillende activiteiten – zoals een inspiratiesessie voor agrariërs – verkenden we vraag en aanbod, mogelijkheden en hobbels. We zagen en zien veel kansen voor Achterhoeks graan. En delen dat graag!

Graan, de smaakmaker van de Achterhoek

Geteeld in onze regio draagt graanteelt bij aan een gevarieerd landschap en gezonde bodem. De hoge kwaliteit van dit graan resulteert in heerlijke producten. Als Achterhoekse ondernemers bundelen we krachten om de schatten van Achterhoeks graan te delen met gasten en inwoners. Kiezen voor lokaal graan draagt bij aan een natuurinclusieve regio, stimuleert de lokale economie en biedt topkwaliteit. Met elkaar vertellen we het verhaal, zodat nog meer mensen kunnen genieten van smakelijke producten gemaakt van Achterhoeks graan.

Hieronder staat de lijst van ondernemers die meedoen aan de campagne. Mis je iemand, geef het ons door (achterhoek@slowfood.nl)