Tempe van zeldzame vuurbonen?!

Wat je allemaal wel niet kunt leren 💡van een workshop Tempe maken van vuurbonen!
🗓️15 februari waren we met een aantal 'foodlovers' bij elkaar om te horen hoe De Boonzaak een fantastisch recept van vuurbonen heeft ontwikkeld én hoe we dat zelf kunnen gaan maken om in onze winkels te verkopen. 👨🍳Chef Daan, die de productie op zich gaat nemen, stelde slimme vragen en ging meteen aan de slag.
We hebben vanalles geleerd, zoals;
🫘De vuurboon of Stiense boon is een zeldzaam ras en alleen daarom al belangrijk om weer te telen;
🌾Vroeger aten we veel meer bonen en stonden veel verschillende bonenrassen op het land. Ze hebben fantastische namen als de Krombekboon, Walcherse Witte, Friese woudboon of het Heilig boontje;
⬇️De diversiteit in rassen is sterk afgenomen, net als als de hoeveelheid bonen in ons dieet;
🫘De Vuurboon wordt geteeld door Groentekwekerij Smits in de Achterhoek;
😋Door fermentatie komt de specifieke boonsmaak goed tot uiting en proef je ook goed het verschil tussen boonsoorten;
💨Én door de fermentatie kun je de eiwitten uit de boon beter opnemen en je wordt er minder winderig van.
🙂 Natuurlijk hebben we geproefd en zijn we zelf aan de slag gegaan! De tempe smaakt verassend lekker voor bij de warme maaltijd of een plakje op je boterham.
❔Ben jij ook opzoek naar meer bonen in je dieet? 🛒Binnenkort te koop in onze verslokalen en boerderijwinkels!