Ga naar inhoud
Project

Project Puur Plantaardig

Geplaatst op 9 september 2025, 15:00 uur
Illustration

Granen en bonen voor menselijke consumptie worden nu voor het overgrote deel geïmporteerd. Wat als we een deel kunnen vervangen door eigen Achterhoekse teelt en eigen producten? Met dit project willen we zorgen dat er meer plantaardig voedsel van Achterhoekse bodem ook in de Achterhoek wordt verwerkt en verkocht.

Concreet

  • We versterken samenwerking tussen agrarische ondernemers en andere partijen in de keten
  • We organiseren teeltsessies om kennis te delen
  • We ontwikkelen nieuwe producten met granen, zaden en bonen
  • We professionaliseren de keten van teelt tot verwerking en afzet
  • We organiseren smakelijke activiteiten voor consumenten. 

Gewenst resultaat 
1) In de zomer van 2027 hebben we de waardeketens van een aantal nieuwe producten van Achterhoekse granen, bonen en zaden doorontwikkeld. 
2) Minstens de helft is op de markt gebracht en heeft een rendabel verdienmodel voor alle schakels in de keten.
3) De teelt draagt bij aan biodiversiteit.
4) De producten worden gemaakt en verkocht in de Achterhoek. 
Lopend Lopend
Laatste 2 projectupdates

Friederike Kleijn


Op maandag 25 augustus vond bij Burgerboerderij de Patrijs de kick-off plaats van het project Achterhoekse eiwitten op je bord, inmiddels omgedoopt tot Project Puur Plantaardig. De drie betrokken agrarische ondernemers van Burgerboerderij De Patrijs, De Goed Gevulde en Landwinkel Smits gaan samen ni...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Friederike Kleijn


De kick-off van het Project Puur Plantaardig op 25 augustus werd afgesloten met een proeverij van twee producten waarmee geëxperimenteerd wordt. Het gaat om shoyu, een Japanse sojasaus, maar deze is op basis van de ‘perskoek’ die overblijft na verwerking van pompoenpitten en huttentut. 

Culinaire to...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina