Bericht

Geitenkaas met Wooldse flair

Geplaatst op 27 februari 2024, 15:50 uur
Illustration

Bij de Brömmels staat de geit centraal

De Achterhoek is een waar voedselparadijs – een goed bewaard geheim. Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land en uit de stal kunt kopen. Je moet ze alleen even weten te vinden. Het online platform www.smakelijkachterhoek.nl brengt boerderijwinkels en andere lekkere plekken in kaart en helpt je aan echt, eerlijk en duurzaam voedsel direct bij jou om de hoek!

Bert Kots en Lars Boers van Geitenkaasmakerij de Brömmels zijn beiden gek op geiten, op de natuur, op 'buiten de stal denken' en natuurlijk op geitenkaas. Bert eet het liefst een zo oud mogelijke. Lars gaat voor de bloemetjeskaas, die hij stiekem maakte bij afwezigheid van Bert en die op de kaaskeuring subiet een Cum Laude Award won.
 
Op vakantie
In Frankrijk proefde Bert geitenkaas, kreeg de smaak te pakken en kocht bij terugkomst in Winterswijk-Woold zijn eerste geit. Zo begon het in 1995. In 2014 kwam Lars - ooit stagiair - in de zaak. Een generatie verschil, maar hun drive exact hetzelfde!
 
Nederlandse bonte geit 
Op de Brömmels mekkeren ruim 150 Nederlandse bonte geiten. Een sierlijk, zeldzaam huisdierras, dat flink melk geeft. Samen goed voor zo’n 22.000 kilo kaas per jaar. Sinds Lars in de zaak zit, is de productie gestegen. Dat komt door Lars’ scherpe oog voor 'het exterieur' van de geiten; staan ze goed op de poten, is de vorm van de uier goed? Door te kijken, fok je goede geiten. Ook voer speelt een grote rol.
 
Kruidig hooi, kaas vol smaak
De geiten krijgen hooi van eigen land, boordevol kruiden. ‘’Als je bij het openmaken van een hooibaal nog de nectar van de paardenbloem ruikt, dan proef je dat terug in de kaas” vertelt Lars opgetogen. En smaakvolle kaas, daar hebben ze op de Brömmels een mooie selectie van liggen! Jong, oud, met bloemen of kruiden, zachte kaasjes en….. een heuse CamemBert.
 
Compleet verhaal
Houd je melkgeiten, dan komt er ook vlees vrij. Ook dat willen ze aan de klant laten zien en proeven. Bert vertelt graag en met flair over hun bedrijfsvoering, waarbij de natuur ruimte krijgt. Lars vult hem kalm en vakkundig aan. Aan hem kan Bert met een gerust hart zijn bedrijf overdoen. Voor nu boeren ze eerst nog samen voort, als een mooi span dat gaat voor goed en eerlijk voedsel.

Benieuwd naar de geitenkaas en het geitenvlees van Geitenkaasmakerij de Brömmels? Je vindt het adres onder 'betrokken locaties' naast dit artikel.
 

Foto's en tekst: Janine Pelgrum

(dit artikel is verschenen in de uitgaven van Achterhoeks Nieuws op 27 februari 2024)

Illustration
Wrongel scheppen, het begin van kaas
Deel dit: