Bericht

Duurzame vis deze maand

Geplaatst op 4 januari 2025, 17:30 uur
Illustration

Best een puzzeltje: duurzame vis op tafel zetten. De soort, het vangstgebied, de vangstmethode en het seizoen bepalen alle mede de uitkomst. Bij wilde vis moet er sprake zijn van een stabiel bestand, goed beheerde vangstgebieden en natuursparende en energiebesparende vangsttechnieken, dus zonder bodemschade of bijvangsten. En de vis moet buiten de paaitijd gevangen zijn - wat ook meteen een betere kwaliteit oplevert. Kweekvis kun je verantwoord noemen als duurzaam visvoer gebruikt is, de effecten op de omgeving beperkt blijven, de kwekerij goed wordt beheerd en zich houdt aan wet- en regelgeving.

Om je een beetje te helpen hebben we op een rijtje gezet welke verse vis je deze maand met een gerust hart kunt eten. Groen is kweekvis, zwart is wilde vis. De lijst is samengesteld op basis van de Viswijzer, aangevuld met informatie van de keurmerken MSC (voor zeevis) en ASC (voor kweekvis). Een compleet en actueel overzicht van alle Goede Vis vind je op de Viswijzer-website of in de app.