Nieuwsbrief
Contact
Iets plaatsen
Inloggen of registreren
Zoeken
Smakelijke Adressen
Mensen
Actueel
Agenda
Projecten
Voedselnetwerk Achterhoek
Genieten van Achterhoeks graan
Eiwittransitie
Organisaties
Meer
Over Slow Food Achterhoek
Blogs
In de pers
Lid worden of doneren
Zoeken
Actueel
Activiteit
1d
Valentijn 3-gangen menu
vr 14 feb 2025 t/m zo 16 feb 2025, 17:00 - 21:00
Suzie's Farm
Activiteit
2d
Boerderijexcursie en ophaaldag kaas en rundvlees
Judith Waninge
za 8 feb 2025, 10:00 - 13:00
Uut Zellum
Activiteit
6d
Training fruitbomen & kleinfruit snoeien
Valérie van Dijck
za 22 feb 2025, 10:00 - 16:00
Tuinderij De Veldhof
Activiteit
6d
Workshop Pickles en Potten
Ellen Willems
vr 21 feb 2025, 15:30 - 19:00
De Stadsboerin
Activiteit
1w
VOLGEBOEKT - Workshop tempé maken van Achterhoekse vuurbonen
Achterhoekse granen en eiwitten op je bord
za 15 feb 2025, 13:00 - 15:00
Burgerboerderij De Patrijs
Bericht
1w
Deelnemers gevraagd voor duurzame/streekproducten markt
Henny Bergsma
Op 7 juni 2025 van 12.00 - 17.00 uur wordt het Simonsplein te Doetinchem omgetoverd naar Het Groene Straatje, waar diverse winkels/stichtingen/bedrijven uit Doetinchem en omgeving duurzame & streek pr...
Bericht
1w
Zo zorgen we ervoor dat mensen meer plantaardige eiwitten gaan eten! 🌱
Achterhoekse granen en eiwitten op je bord
Drie boeren vroegen ons om de regie te pakken op de ontwikkeling van nieuwe, lokale en eiwitrijke producten. Eén product dat ons bijzonder inspireerde, is de ontwikkeling van vuurbonentempe in samenwe...
Bericht
2w
Tijd voor een terugblik!
Lotte Turkstra
De afgelopen anderhalf jaar zetten we zowel individueel als met de groep stappen richting een regionaal voedsellandschap. Met de boeren stelden we tien individuele BoerenPlannen op. In zes bijeenkomst...
Bericht
2w
Boekpresentatie: de kracht van online community platforms
Friederike Kleijn
Op 17 januari presenteerde Gebiedonline.nl het boekje De kracht van online community platforms in het Huis van Actief Burgerschap, onderdeel van de bibliotheek op de Neude in Utrecht. Een interessante...
Activiteit
3w
Nwjrs-bijeenkomst Slow Food Achterhoek: volop ruimte voor plannen en ideeën
Slow Food Achterhoek
ma 10 feb 2025, 16:00 - 18:30
Romeijnders Catering
Aanbod
3w
Streek-Smaak Chocolade
Jürgen Korthout
Als je handgemaakt eet, proef je de droom!
Bericht
4w
Duurzame vis deze maand
André Brouwer
Best een puzzeltje: duurzame vis op tafel zetten. De soort, het vangstgebied, de vangstmethode en het seizoen bepalen alle mede de uitkomst. Bij
wilde vis
moet er sprake zijn van een stabiel bestand, ...
Bericht
7w
Lessen uit de voedselnetwerken Achterhoek en Eemvallei
Lotte Turkstra
In de Achterhoek en de Eemvallei hebben 24 boerenbedrijven de afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan het opzetten van regionale voedselnetwerken. Het idee: boeren, burgers en bestuurders laten samenwerk...
Bericht
7w
Wauw! Wat hebben we veel in gang gezet in het Voedselnetwerk Achterhoek
Lotte Turkstra
Eind november hadden we onze afsluitende sessie met de 10 boerenbedrijven bij Burgerboerderij de Patrijs. De tijd vliegt... Samen hebben we de oogst opgehaald: 𝘄𝗮𝘁 𝗵𝗲𝗲𝗳𝘁 𝟭,𝟱 𝗷𝗮𝗮𝗿 𝘀𝗮𝗺?...
Bericht
8w
Geef biodiversiteit cadeau
Winny en Arjen Van Buuren
Geef een (kerst)cadeau en draag bij aan de biodiversiteit op Landgoed Velhorst. Voor € 25,00 geef je een jaar lidmaatschap "Vrienden van Velhorst" cadeau. Als lid kun je deelnemen aan de educatieve s...
Bericht
9w
Een duurzaam stukje Achterhoek op je bord: kies voor een KaasAandeel!
Joanne Malotaux
Bij Burgerboerderij De Patrijs, in de prachtige Achterhoek, geloven we in goed, gezond en eerlijk voedsel. Onze rauwmelkse kaas wordt gemaakt met zorg voor mens, dier en natuur. Geen kunstmest of best...
Bericht
11w
Werk mee aan de strategie van Slow Food Achterhoek
Slow Food Achterhoek
Samen met vier deskundigen ‘uit het veld’ heeft het bestuur van Slow Food Achterhoek afgelopen maanden nagedacht over de strategie van de vereniging voor de komende jaren. We hebben veel ambities, maa...
Bericht
11w
Eendenborstfilet van Groot Stikken uit Groenlo op kaart Locals
Richard Kok
De eendenborstfilet van Groot Stikken Eendenhouderij uit Groenlo maakt indruk op de kaart van Restaurant Locals. Lees de uitgebreide foodblog -> https://chefsfriends.nl/groene-ambities-bij-restaurant-l...
Bericht
11w
Herfst op tafel bij de Vijfsprong
Slow Food Achterhoek
Dat moeten we vaker doen, was unaniem de conclusie: Met een clubje food- en kookliefhebbers naar bijzondere boerderijen, pluktuinen, kaasmakers. Met een rondleiding, een expert voor de diepgang, een k...
Bericht
11w
Nieuwe Bodem is genomineerd! Breng ook je stem uit voor de Baanbreker 2024!
Meta van Drunen
Hoera! Wij zijn genomineerd voor de Agroforestry Baanbreker 2024 in de categorie
‘Doener’
. De Agroforestry Baanbreker 2024 verkiezing – georganiseerd door
Agroforestry Netwerk Nederland
en
MVO Nederlan...
Aanbod
13w
Bloemenboerderij, Thee- en Koffietuin Hemmekink
Bas en Maria van Beek
Welkom! Geniet van heerlijk huisgemaakt gebak tussen onze prachtige bloemen!
Bericht
13w
Ons degelijks desembrood: circulair van akker tot bakker
Professionals Achterhoek
‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van
Brood.revolutie
in het Havenkwartier in Deventer bevrijden brood van alles wat er niet i...
Bericht
13w
Ondernemers brengen een Ode aan de Os
Ode aan de Os
Suzanne Ruesink, Karolien Hupkes, Beli Den Hartog, Robin Walvoort en Toon Hulshof hebben over de coöperatie Ode aan de Os: "Met Ode aan de Os willen we meer waarde creëren. Niet alleen wordt het stier...
Bericht
14w
Kunnen de circulaire economie en de landbouwtransitie elkaar versterken?
Projectorganisatie 'Bouwen aan een regionaal voedselnetwerk Achterhoek'
We waren bij de Goed Gevulde Boerderij, één van de tien boerenbedrijven van dit project, om dit thema te verkennen. De vragen: Hoe bouw je een minimalistische potstal voor ca. 100 varkens met zo vee...
Bericht
14w
Broedplekken voor het opzetten van regionale voedselsystemen
Projectorganisatie 'Bouwen aan een regionaal voedselnetwerk Achterhoek'
Groenkennisnet schreef een artikel over Voedselnetwerk Achterhoek. Ook in de Achterhoek bouwen boeren en tuinders aan een regionaal voedselnetwerk. Zij komen sinds een jaar geregeld bij elkaar over de...
Bericht
14w
Direct van de boer op jouw tafel?
Projectorganisatie 'Bouwen aan een regionaal voedselnetwerk Achterhoek'
𝗩𝗲𝗿𝘀𝗲 𝗲𝗻 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝘁𝗲𝗻 𝗿𝗲𝗰𝗵𝘁𝘀𝘁𝗿𝗲𝗲𝗸𝘀 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗯𝗼𝗲𝗿, 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗿𝗲𝘁𝗲𝗿 𝗱𝗮𝗻 𝗷𝗲 𝗱𝗲𝗻𝗸𝘁! 🥔🥕 Na de gesprekken die we in juni op de boerderij van The...
Bericht
14w
#Project15x15 van De Groene Sprong
Winny en Arjen Van Buuren
Aansluiten bij De Groene Sprong (DGS) was voor mij een natuurlijke keuze. Als je beweging wilt creëren en wilt bijdragen aan een groene(re) leefomgeving, dan begin je bij jezelf. Ik geloof in de inte...
Bericht
14w
Landwinkel Smits is er één Met Pit
Slow Food Achterhoek
De Achterhoek is een waar voedselparadijs – een goed bewaard geheim. Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land en uit de stal...
Bericht
15w
Kerstpakketten!
Er zijn weer volop Achterhoekse kerstpakketten. En dan bedoelen we geen pakketten met sokken en sjaals met de Achterhoekse vlag, maar vooral met het beste dat de Achterhoek aan eten en drinken te bied...
Bericht
17w
Bij Wijngoed Montferland koop je wijn mét verhaal
Slow Food Achterhoek
De Achterhoek is een waar voedselparadijs – een goed bewaard geheim. Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land en uit de stal...
Bericht
17w
Terugblik op Slow Food markt
Slow Food Achterhoek
De 14 bedrijven die deelnamen aan de Slow Food markt op de Erfgoeddag Appeltje voor de Dorst waren heel tevreden. Dat blijkt uit de evaluatie. Goed publiek, goede omzet, goed weer, goed georganiseerd....
Bericht
18w
Twee puur Achterhoekse bokbieren
André Brouwer
Puur Achterhoeks bokbier is gemaakt van Achterhoeks graan, mout, hop en water natuurlijk. We hebben weer twee mooie voorbeelden. De eerste, Reurlse Herfstbok , hebben we geproefd. Voortreffelijk en gel...
Bericht
18w
Nieuwe website Voedselbos De Trage Tijd
Tim Kops
In Laren zijn mijn vriendin, een bevriend gezin en ik sinds enige tijd een voedselbos aan het aanleggen. Het is een voedselbos zonder commercieel doel. Bovenal maken we een bijzondere plek waar mens e...
Bericht
19w
Voedselnetwerk Achterhoek presenteert zichzelf
Projectorganisatie 'Bouwen aan een regionaal voedselnetwerk Achterhoek'
𝗔𝗹𝘀 𝗯𝗼𝗲𝗿𝗲𝗻 𝘂𝗶𝘁 𝗱𝗲 𝗔𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿𝗵𝗼𝗲𝗸 𝗱𝗲𝗹𝗲𝗻 𝘄𝗲 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗮𝗹𝗹𝗲𝗲𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗹𝗮𝗻𝗱, maar ook onze passie voor gezond, lokaal voedsel en duurzame landbouw. Het voedselnetwerk is...
Bericht
19w
Tien boeren die kennis delen, elkaar inspireren en samenwerken 🤝
Jacqueline Bulsink
Op 5 september waren we weer bijeen met onze 10 boeren. Dit keer op het mooie bedrijf van Theo Nieuwenhuis , waar hij liet zien hoe hij akkerbouw en notenteelt combineert. We gingen in themagroepen met ...
Bericht
19w
Meer bio in Gelderland
André Brouwer
Er werd vorig jaar 30% meer biologisch geboerd in Gelderland. Dat is een stijging die drie keer hoger is dan het landelijke groeicijfer. Het aandeel biologisch in Gelderland is nu 6,4% van het totale ...
Bericht
21w
Verspillingsvrije week - fruitleer van appels (2)
Slow Food Achterhoek
Het is deze week (9 – 15 september) de landelijke Verspillingsvrije Week. Een mooi initiatief dat we vanuit Slow Food Achterhoek van harte ondersteunen, want weggooien is zonde en gewoon not done! Je...
Aanbod
21w
Het Achterhoekpakket
Wilma Kraaij
Biologisch, rechtstreeks van grond tot mond.
Bericht
21w
Verspillingsvrije week: aan de slag met nieuwe oude technieken
Friederike Kleijn
Het is deze week (9 – 15 september) de landelijke Verspillingsvrije week. Een mooi initiatief dat we vanuit Slow Food Achterhoek van harte ondersteunen, want weggooien is zonde en gewoon not done! Je ...
Bericht
23w
Kwaliteitskenmerken en kaas: arme consument...
André Brouwer
Boerenkaas, echte boerenkaas, kaas van de boerderij, boerderijkaas... Het wordt de consument niet makkelijk gemaakt. We gaan proberen wat duidelijkheid te verschaffen. Zo zit het (volgens ons): het wo...
Bericht
25w
Pareltjes (3)
André Brouwer
De Melktap De zuivelindustrie, meldt vakblad Zuivelzicht, ziet vooral een toekomst voor zuivelproducten door de voedingskwaliteit te benadrukken. Als ik zo langs de schreeuwerig gekleurde schappen met...
Bericht
26w
Themagroepjes Voedselnetwerk Achterhoek
Lotte Turkstra
In het
Voedselnetwerk Achterhoek
bouwen we samen met 10 boeren aan een regionaal voedselnetwerk. Dan denk je misschien: dat gaat vast over de lokale afzet. Dat klopt. Deels. Maar ons netwerk gaat over...
Aanbod
27w
Het Cideratelier
Wilco Kwerreveld
Smaakatelier met eigenzinnige cider
Bericht
28w
De eerste bonen zitten in een pot!
Charlotte Derksen
Het lijkt zo een simpel product, bonen uit pot. Maar er bestaan eigenlijk alleen grote conserveringspartijen, die niet met kleine lokale batches werken. Dus wat doe je dan, als je juist Achterhoekse b...
Bericht
28w
Boer en burgers in gesprek - bij Haolderkamp
Lotte Turkstra
Te mooi om waar te zijn? 💡 Verse, gezonde producten direct vanaf de boer bij de burger op tafel? 🥔 🥕 Dit vroeg
Theo Nieuwenhuis
zich af. Hij is biologisch akkerbouwer in Didam en één van de 10 boere...
Squarewise
Project
28w
Achterhoekse granen en eiwitten in de korte keten
Bericht
28w
Ontdekt: pluktuin Welig
André Brouwer
Deze Slowfoodwaardige locatie kende ik nog niet: pluktuin Welig in de driehoek Vorden-Lochem-Barchem bij het Grote Veld. Superplek voor bezoekers van de recreatieparken in de buurt en een visitekaartj...
Aanbod
29w
De Roodheuvel-biologisch rundveebedrijf
Dirk Ruessink
Mals (h)eerlijk vlees van Black Angus én Jersey
Bericht
29w
Pionieren, verduurzamen en samenwerken gaat niet vanzelf 😓!
Lotte Turkstra
Een helpende hand is vaak meer dan welkom, in welke vorm dan ook! 🙌 17 juni hebben we samen gezeten bij één van de boerenbedrijven uit ons voedselnetwerk, Nieuwe Bodem, en geïnventariseerd welke moge...
Bericht
29w
Ontmoet: Groentekwekerij Smits
Lotte Turkstra
🌱 Van een grootschalige internationale preiteelt naar een diverse en gezonde groentekwekerij. Gert en Edwin Smits runnen Groentekwekerij en Landwinkel Smits. Ze telen o.a. asperges, pompoenen 🎃, abri...
smakelijkachterhoek.nl maakt gebruik van cookies.
Ja, ik accepteer deze cookies
Alleen noodzakelijke cookies
Meer informatie