Ga naar inhoud
Contact
Nieuwsbrief
Iets plaatsen
Aanmelden
Adressen
Actueel
Agenda
Mensen
Webshop
Recepten
Projecten
Voedselnetwerk Achterhoek
Genieten van Achterhoeks graan
Eiwittransitie
Project Puur Plantaardig
Organisaties
Meer
Over Slow Food Achterhoek
Blogs
In de pers
Lid worden of doneren
Zoeken
Actueel
Bericht
2d
Lekker lokaal eten met de feestdagen én daarna
Slow Food Achterhoek
Op de kerstmarkt in Almen zat de sfeer er goed in aan de 8 meter lange tafel van Slow Food Achterhoek. Boer Arjen van de Velhorst bakte stápels pannenkoeken, partner Winny vertelde over hoe het graan ...
Bericht
1w
Smakelijk en gezonder eten met het Achterhoekse Bonenboek
Frieda Zieleman
Begin december kwam er een nieuw advies uit van de Gezondheidsraad: Nederlanders zouden minder vlees en meer peulvruchten en noten moeten eten. Vooral voor de preventie van chronische ziekten zoals ha...
Bericht
1w
Stiertje leasen? Denk dan aan Ode aan de Os
Richard Kok
Wat doe je met een dier dat jarenlang weinig waarde had? In de Achterhoek krijgt de os (een gecastreerde stierkalf) opnieuw betekenis. Boerin Suzanne Ruesink vertelt hoe
Ode aan de Os
bijdraagt aan na...
Aanbod
2w
De Nieuwe Baankreis
Ron Verdel
Biologische en kakelverse eieren
Bericht
2w
Nieuw! Webshop smakelijkachterhoek.nl
Slow Food Achterhoek
Leuk nieuwtje om te delen: ons platform heeft vanaf nu een heuse webshop! We beginnen bescheiden met de verkoop van ons boekje
De Achterhoek op je bord.
Daarnaast verkopen we praktische keukenschorten...
Bericht
3w
Feestelijke 'boekskes'-presentatie bij Suzie’s Farm
Slow Food Achterhoek
Zondagmiddag 30 november – Een fonkelende kerstboom, een vuurtje buiten, en binnen stroomde Suzie’s pub vol. De presentatie en overhandiging van het ‘boekske’
De Achterhoek op je bord
was een feestje ...
Activiteit
3w
Workshop fruitbomen & kleinfruit snoeien
Valérie van Dijck
za 10 jan 2026, 10:00 - 16:00
Tuinderij De Veldhof
Bericht
3w
Agro Innovatie Event: ketensamenwerking brengt je verder
Friederike Kleijn
Het was een gezellig weerzien met oude bekenden en een mooie informele setting voor het kennismaken met nieuwe gezichten. De leden van Project Puur Plantaardig waren allen aanwezig op de tiende editie...
Bericht
3w
Achterhoekse fruitrassen opgenomen in internationale Ark van de Smaak
Frieda Zieleman
Zes Achterhoekse fruitrassen zijn opgenomen in de internationale Ark van de Smaak, de catalogus van wereldwijd bedreigd culinair erfgoed. Deze catalogus is een initiatief van de Slow Food beweging, me...
Bericht
4w
Ook Project Puur Plantaardig aanwezig op Agro Innovatie Event 2025
Friederike Kleijn
Ondernemers die interesse hebben in het Project Puur Plantaardig, zijn van harte welkom bij onze informatietafel tijdens het Agro Innovatie Event 2025, op woensdagavond 26 november op het DRU Industri...
Bericht
4w
Update bij Project Puur Plantaardig
Heleen Prins
Terugblik op de eerste teeltsessie: samen plantaardig pionieren in de Achterhoek Voor onze eerste teeltsessie van Puur Plantaardig kwamen we deze week samen bij Landwinkel en Groentekwekerij Smits in...
Bericht
6w
Agroforestry Publieksprijs Baanbreker verkiezing 2025
Meta van Drunen
Vergeet niet te stemmen! Het kan tot en met 12 november. Klik op de link onderaan dit bericht. De Achterhoek is goed vertegenwoordigd in de nominaties voor de Agroforestry Publieksprijs Baanbreker ver...
Bericht
6w
Subsidie voor bio-afzet
Slow Food Achterhoek
Vanaf februari is er subsidie beschikbaar voor (samenwerkings)initiatieven die de afzet van biologische producten bevorderen. Denk aan nieuwe samenwerkingen tussen producenten en afnemers, de ontwikke...
Bericht
6w
Update bij Project Puur Plantaardig
Heleen Prins
Burgerboeren gezocht voor Puur Plantaardige productie! Sinds een paar maanden zweven er in het weekend heerlijke geuren over het erf bij Burgerboerderij De Patrijs. Zuivelmaker Alijanna waagt zich dan...
Bericht
9w
Boekpresentatie, buffet en borrel
Friederike Kleijn
Save the date! De Achterhoek op je bord is binnenkort gedrukt! Dat vraagt om een feestje, een borrel, een traditioneel en modern stamppotbuffetje plus de echte Slow Food Achterhoek bonensoep. Suzie's...
Aanbod
10w
Noaberboeren
Priscylla Beentjes
Bericht
10w
Opening Kaasmakerij Köning
Christine Köning-Wipfler
Wat een mooie dag! Op 6 oktober hebben we de nieuwe kaasmakerij laten openen door André Brouwers, voorzitter Slow Food Achterhoek in bijzijn van onze klanten. Er waren rondleidingen over de boerderij ...
Bericht
10w
Trots op Slow Food-lid en voormalig Horecatalent Acherhoek Bram Stoverink
Slow Food Achterhoek
Een MICHELIN Ster voor Bram Stoverink’s restaurant Olde Marckt in Aalten! Daar zijn we als Slow Food Achterhoek natuurlijk supertrots op. Volgens Guide Michelin heeft Bram Stoverink "snel zijn weg gev...
Bericht
10w
Crowdfundingsactie afgesloten: drukker aan de slag!
Slow Food Achterhoek
Onlangs hebben we de crowdfundingsactie afgesloten waarmee we het drukwerk van het boekje
De Achterhoek op je bord
kunnen financieren. Het resultaat: ruim € 1.000 euro. Daar zijn we best tevreden over...
Bericht
11w
Gezonde bodem, gezond voedsel, gezonde toekomst - reviews
Winny en Arjen Van Buuren
31 augustus j.l. was de boekpresentie op Landgoed Velhorst. Maar liefst 150 mensen waren aanwezig om dit heugelijk feit met ons te vieren. Zo mooi dat we het boek mochten delen met zoveel mensen met l...
Bericht
13w
Erfgoeddag 2025: fijne sfeer en geslaagde Slow Food markt
Friederike Kleijn
Leden van Slow Food Achterhoek hebben op de Erfgoeddag 2025 gezorgd voor een smaakvolle en gezellige invulling van het thema erfgoed. Een grote kring van kramen met in het midden een kookeiland waar o...
Bericht
14w
Naam van je oude appel- of perenboom vergeten?
Slow Food Achterhoek
Op zondag 21 september kun je je appels en peren waarvan je de naam niet (meer) weet, voorleggen aan ervaren determineerders. Op de Erfgoeddag in Winterswijk zijn vrijwilligers aanwezig van de Rossel ...
Bericht
14w
Smakelijk Achterhoek proeven op de Erfgoeddag
Slow Food Achterhoek
Kom je ook naar de Slow Food Markt 'Smakelijk Achterhoek'? Op zondag 21 september op de Erfgoeddag Appeltje voor de Dorst bij het Keunenhuis in Woold. Vrij toegang en vrij proeven van allerlei lekkers...
Bericht
15w
Shoyu: Japanse sojasaus op z'n Achterhoeks
Friederike Kleijn
De kick-off van het Project Puur Plantaardig op 25 augustus werd afgesloten met een proeverij van twee producten waarmee geëxperimenteerd wordt. Het gaat om shoyu, een Japanse sojasaus, maar deze is o...
Bericht
15w
Kick-off Project Puur Plantaardig: direct aan de slag!
Friederike Kleijn
Op maandag 25 augustus vond bij Burgerboerderij de Patrijs de kick-off plaats van het project Achterhoekse eiwitten op je bord, inmiddels omgedoopt tot Project Puur Plantaardig. De drie betrokken agra...
Project
15w
Project Puur Plantaardig
4
updates
Bericht
15w
Crowdfundingsactie De Achterhoek op je bord
Slow Food Achterhoek
Help mee: maak ons Slow Foodboekje over écht eten in de Achterhoek mogelijk! We hebben inmiddels al een mooi bedrag gedoneerd gekregen, maar we zijn er nog niet! Wij hebben iets bijzonders gemaakt: een...
Aanbod
15w
Ik kook voor jou of kook lekker zelf
Katy Verschoor
Goede voeding op alle fronten: voor je lijf, lokale bioboer, de dieren en de Aarde
Bericht
16w
Appels gezocht
Cor Bernard
Per 15 september zoek ik onbespoten appels om cider van te maken. Kan niet zelf plukken maar wil per kg voor de appels betalen of er cider tegenover stellen. Graag minimaal 200 kg, mag meer. Bel of ap...
1
Bericht
18w
Traiteur op de Brömmels
Friederike Kleijn
Wat een heerlijke maaltijd kregen we - zo'n 30 Slow Foodleden, buren en campinggasten - voorgeschoteld op geitenkaasboerderij de Brömmels op vrijdag 15 augustus. Daar kookte Slow Food professional Jer...
Bericht
21w
Horecatrends
Slow Food Achterhoek
Bistro gaat het winnen van het klassieke fine dining restaurant, trendwatcht de horecawebsite Food Inspiration. En volgens ABN AMRO prijst aan de onderkant van de markt de snelle makkelijke hap zich o...
Bericht
21w
https://restaurant-aroma.nl/aroma-omarmt-slow-food-filosofie/
Jan Leune
www.restaurant-aroma.nl
Bericht
23w
Boekpresentatie: Een nieuwe kijk op Landbouw en Natuur
Winny en Arjen Van Buuren
Zondag 31 augustus 2025 – Boekpresentatie op Landgoed Velhorst! Arjen van Buuren: "Vorig jaar kreeg ik een bijzondere vraag van uitgever Pieter van Knippenberg: of ik een boek wilde schrijven. Die vra...
Bericht
24w
Heerlijk slowe zomeravond in de Kruidenhof
Slow Food Achterhoek
De proeverij met workshops en rondleiding van de Kruidenhof te Mallum en Slow Food Achterhoek, is meer dan geslaagd. Pesto, kruidenboters en bloemensalades, een prachtig gedekte lange tafel, een heerl...
Bericht
25w
Project Achterhoek Regeneratief 2025
Benthe van Wallenburg
Bij deze delen we graag de resultaten van het project 'Achterhoek Regeneratief 2025' met jullie. Het project 'Achterhoek Regeneratief 2025' is eind 2021 geformuleerd om een combinatie van verschillend...
Bericht
26w
Verwacht: uitgave De Achterhoek op je bord
Slow Food Achterhoek
In het najaar van 2024 is Slow Food Achterhoek gestart Ria Olijslager te interviewen. Ria was samen met Nel Schellekens initiatiefnemer van de vereniging Slow Food Achterhoek, bijna 20 jaar geleden. Z...
Bericht
26w
Terugblik ledenbijeenkomst 't Gagel
Friederike Kleijn
Het was bijna tropisch warm, maar ook informatief en gezellig: de jaarlijkse ledenbijeenkomst van Slow Food Achterhoek, dit keer gehouden op Lenteland boerderij ’t Gagel in Lochem. Een terugblik. Koer...
Bericht
26w
Video: Bjorn Massop introduceert groenproject Buitenplaats Park Ruimzicht
Richard Kok
Naast Hotel-Restaurant Villa Ruimzicht in Doetinchem komt een stadspark met voedselbos, moestuin, educatiekas en meerdere eco-lodges. Het is het jongste, duurzame initiatief van Villa Ruimzicht. Gangm...
Bericht
26w
Boek Gezonde bodem, Gezond voedsel, Gezonde toekomst
Winny en Arjen Van Buuren
Van kinds af aan dwaalde Arjen van Buuren door bossen en weilanden, verwonderd over de natuur om hem heen. Deze jeugdige fascinatie groeide uit tot een levenslange ontdekkingsreis vol praktische en th...
Bericht
27w
Bonen. Love at first bite!
Slow Food Achterhoek
Op enkele Slow Foodbijeenkomsten in juni delen we een potje Friese Woudbonen uit, die tegenwoordig worden geteeld in de Achterhoek. Als aardigheidje om je interesse te wekken voor Slow Food Achterhoek...
Bericht
28w
Help mee om de grond van De Veldhof echt vrij te maken
Slow Food Achterhoek
Op maandag 9 juni startte op Tuinderij De Veldhof (Joppe) een crowdfundingsactie om de grond van De Veldhof vrij te maken. Met donaties wil de Stichting Levende Grond 110.000 euro ophalen, de voorfina...
Bericht
29w
Oproep: Nieuwe Bodem zoekt vrijwilligers
Meta van Drunen
Vind je het leuk om mee te helpen op onze regeneratieve agroforestry boerderij in Aalten (Gelderland)? Wij combineren notenbomen met de teelt van kruiden, graan en kleinfruit. Vanaf juni starten wij m...
Bericht
30w
Een echte Ziewentse appelboom op je terrein/tuin/erf?
Maurits Steverink
Anna van Zieuwent appelboom verkrijgbaar in gemeente Oost-Gelre! Met steun van gemeente Oost-Gelre en de vrijwillige Landschapswerkgroep Zieuwent zijn ongeveer 75 jonge boompjes van het appelras Anna ...
Aanbod
30w
Kruidenhof te Mallum
Roel Heij
Kruidenhof te Mallum, een idyllische kruiden- en theetuin met terras
Bericht
34w
Lievelingen van de lente: asperges!
Friederike Kleijn
Het aspergeseizoen is sinds Pasen feestelijk losgebarsten. Bij verschillende telers in de Achterhoek, waaronder De Stokhoven in Drempt, kun je dagelijks superverse asperges halen. Zo vers dat je het o...
Bericht
34w
Klimaatgesprek
Friederike Kleijn
25 april 2025. Afgelopen week mocht ik namens Slow Food Achterhoek meewerken aan een heus Klimaatgesprek, georganiseerd door DoesWatt in mijn woonplaats Doesburg. Nooit eerder gedaan, dus spannend. Go...
Bericht
34w
Oproep: wie helpt ons aan verpakkingen voor onderzoek?
Slow Food Achterhoek
Verpakkingen zijn er in allerlei materialen, vormen en maten. Een slim ontworpen verpakking is gemaakt om te worden hergebruikt of gerecycled. Maar het maken van keuzes daarin is voor een (kleinschali...
Bericht
37w
Lente op Nieuwe Bodem
Meta van Drunen
Je moet er nu nog wel met je neus bovenop staan, maar de lente is onmiskenbaar in aantocht! Wat een feest om met het stijgen van de temperatuur te zien dat alle groeikracht weer terug aan het komen is...
Bericht
38w
Achterhoekse granen en bonen komen niet zomaar op je bord…
Jacqueline Bulsink
Lekkere producten van Achterhoekse bodem beginnen bij de boer. Granen, bonen en erwten telen, zonder chemie en kunstmest is vakmanschap! Voor een buitenstaander klinkt het simpel. Maar dit vraagt echt...
1
Bericht
41w
Zo gezond en goedkoop mogelijk eten – durf jij de uitdaging aan?
De Groene Sprong
Ben jij een inwoner van de gemeente Lochem en hou je van lekker, gezond én betaalbaar eten? Doe mee met de Zo gezond en goedkoop eten-challenge en laat zien hoe jij een voedzame maaltijd op tafel zet ...
1