Ga naar inhoud
Contact
Nieuwsbrief
Iets plaatsen
Aanmelden
Adressen
Actueel
Agenda
Mensen
Projecten
Voedselnetwerk Achterhoek
Genieten van Achterhoeks graan
Eiwittransitie
Project Puur Plantaardig
Organisaties
Meer
Over Slow Food Achterhoek
Blogs
In de pers
Lid worden of doneren
Zoeken
Actueel
Activiteit
1d
Tuinwerkdag op de Wooldse Weelde
Ellen&Niels
za 22 nov 2025, 10:00 - 14:00
Wooldse Weelde
Bericht
2w
Boekpresentatie, buffet en borrel
Friederike Kleijn
Save the date! De Achterhoek op je bord is binnenkort gedrukt! Dat vraagt om een feestje, een borrel, een traditioneel en modern stamppotbuffetje plus de echte Slow Food Achterhoek bonensoep. Suzie's...
Activiteit
2w
Kookvakantie
Katy Verschoor
ma 17 nov 2025, 16:00
Aanbod
3w
Noaberboeren
Priscylla Beentjes
Bericht
3w
Opening Kaasmakerij Köning
Christine Köning-Wipfler
Wat een mooie dag! Op 6 oktober hebben we de nieuwe kaasmakerij laten openen door André Brouwers, voorzitter Slow Food Achterhoek in bijzijn van onze klanten. Er waren rondleidingen over de boerderij ...
Bericht
3w
Trots op Slow Food-lid en voormalig Horecatalent Acherhoek Bram Stoverink
Slow Food Achterhoek
Een MICHELIN Ster voor Bram Stoverink’s restaurant Olde Marckt in Aalten! Daar zijn we als Slow Food Achterhoek natuurlijk supertrots op. Volgens Guide Michelin heeft Bram Stoverink "snel zijn weg gev...
Bericht
3w
Crowdfundingsactie afgesloten: drukker aan de slag!
Slow Food Achterhoek
Onlangs hebben we de crowdfundingsactie afgesloten waarmee we het drukwerk van het boekje
De Achterhoek op je bord
kunnen financieren. Het resultaat: ruim € 1.000 euro. Daar zijn we best tevreden over...
Bericht
4w
Gezonde bodem, gezond voedsel, gezonde toekomst - reviews
Winny en Arjen Van Buuren
31 augustus j.l. was de boekpresentie op Landgoed Velhorst. Maar liefst 150 mensen waren aanwezig om dit heugelijk feit met ons te vieren. Zo mooi dat we het boek mochten delen met zoveel mensen met l...
Bericht
5w
Erfgoeddag 2025: fijne sfeer en geslaagde Slow Food markt
Friederike Kleijn
Leden van Slow Food Achterhoek hebben op de Erfgoeddag 2025 gezorgd voor een smaakvolle en gezellige invulling van het thema erfgoed. Een grote kring van kramen met in het midden een kookeiland waar o...
Bericht
6w
Naam van je oude appel- of perenboom vergeten?
Slow Food Achterhoek
Op zondag 21 september kun je je appels en peren waarvan je de naam niet (meer) weet, voorleggen aan ervaren determineerders. Op de Erfgoeddag in Winterswijk zijn vrijwilligers aanwezig van de Rossel ...
Bericht
6w
Smakelijk Achterhoek proeven op de Erfgoeddag
Slow Food Achterhoek
Kom je ook naar de Slow Food Markt 'Smakelijk Achterhoek'? Op zondag 21 september op de Erfgoeddag Appeltje voor de Dorst bij het Keunenhuis in Woold. Vrij toegang en vrij proeven van allerlei lekkers...
Bericht
7w
Shoyu: Japanse sojasaus op z'n Achterhoeks
Friederike Kleijn
De kick-off van het Project Puur Plantaardig op 25 augustus werd afgesloten met een proeverij van twee producten waarmee geëxperimenteerd wordt. Het gaat om shoyu, een Japanse sojasaus, maar deze is o...
Bericht
7w
Kick-off Project Puur Plantaardig: direct aan de slag!
Friederike Kleijn
Op maandag 25 augustus vond bij Burgerboerderij de Patrijs de kick-off plaats van het project Achterhoekse eiwitten op je bord, inmiddels omgedoopt tot Project Puur Plantaardig. De drie betrokken agra...
Project
7w
Project Puur Plantaardig
2
updates
Bericht
7w
Crowdfundingsactie De Achterhoek op je bord
Slow Food Achterhoek
Help mee: maak ons Slow Foodboekje over écht eten in de Achterhoek mogelijk! We hebben inmiddels al een mooi bedrag gedoneerd gekregen, maar we zijn er nog niet! Wij hebben iets bijzonders gemaakt: een...
Aanbod
7w
Ik kook voor jou of kook lekker zelf
Katy Verschoor
Goede voeding op alle fronten: voor je lijf, lokale bioboer, de dieren en de Aarde
Bericht
9w
Appels gezocht
Cor Bernard
Per 15 september zoek ik onbespoten appels om cider van te maken. Kan niet zelf plukken maar wil per kg voor de appels betalen of er cider tegenover stellen. Graag minimaal 200 kg, mag meer. Bel of ap...
1
Bericht
11w
Traiteur op de Brömmels
Friederike Kleijn
Wat een heerlijke maaltijd kregen we - zo'n 30 Slow Foodleden, buren en campinggasten - voorgeschoteld op geitenkaasboerderij de Brömmels op vrijdag 15 augustus. Daar kookte Slow Food professional Jer...
Bericht
13w
Horecatrends
Slow Food Achterhoek
Bistro gaat het winnen van het klassieke fine dining restaurant, trendwatcht de horecawebsite Food Inspiration. En volgens ABN AMRO prijst aan de onderkant van de markt de snelle makkelijke hap zich o...
Bericht
14w
https://restaurant-aroma.nl/aroma-omarmt-slow-food-filosofie/
Jan Leune
www.restaurant-aroma.nl
Bericht
16w
Boekpresentatie: Een nieuwe kijk op Landbouw en Natuur
Winny en Arjen Van Buuren
Zondag 31 augustus 2025 – Boekpresentatie op Landgoed Velhorst! Arjen van Buuren: "Vorig jaar kreeg ik een bijzondere vraag van uitgever Pieter van Knippenberg: of ik een boek wilde schrijven. Die vra...
Bericht
17w
Heerlijk slowe zomeravond in de Kruidenhof
Slow Food Achterhoek
De proeverij met workshops en rondleiding van de Kruidenhof te Mallum en Slow Food Achterhoek, is meer dan geslaagd. Pesto, kruidenboters en bloemensalades, een prachtig gedekte lange tafel, een heerl...
Bericht
17w
Project Achterhoek Regeneratief 2025
Benthe van Wallenburg
Bij deze delen we graag de resultaten van het project 'Achterhoek Regeneratief 2025' met jullie. Het project 'Achterhoek Regeneratief 2025' is eind 2021 geformuleerd om een combinatie van verschillend...
Bericht
18w
Verwacht: uitgave De Achterhoek op je bord
Slow Food Achterhoek
In het najaar van 2024 is Slow Food Achterhoek gestart Ria Olijslager te interviewen. Ria was samen met Nel Schellekens initiatiefnemer van de vereniging Slow Food Achterhoek, bijna 20 jaar geleden. Z...
Bericht
18w
Terugblik ledenbijeenkomst 't Gagel
Friederike Kleijn
Het was bijna tropisch warm, maar ook informatief en gezellig: de jaarlijkse ledenbijeenkomst van Slow Food Achterhoek, dit keer gehouden op Lenteland boerderij ’t Gagel in Lochem. Een terugblik. Koer...
Bericht
18w
Video: Bjorn Massop introduceert groenproject Buitenplaats Park Ruimzicht
Richard Kok
Naast Hotel-Restaurant Villa Ruimzicht in Doetinchem komt een stadspark met voedselbos, moestuin, educatiekas en meerdere eco-lodges. Het is het jongste, duurzame initiatief van Villa Ruimzicht. Gangm...
Bericht
19w
Boek Gezonde bodem, Gezond voedsel, Gezonde toekomst
Winny en Arjen Van Buuren
Van kinds af aan dwaalde Arjen van Buuren door bossen en weilanden, verwonderd over de natuur om hem heen. Deze jeugdige fascinatie groeide uit tot een levenslange ontdekkingsreis vol praktische en th...
Bericht
19w
Bonen. Love at first bite!
Slow Food Achterhoek
Op enkele Slow Foodbijeenkomsten in juni delen we een potje Friese Woudbonen uit, die tegenwoordig worden geteeld in de Achterhoek. Als aardigheidje om je interesse te wekken voor Slow Food Achterhoek...
Bericht
20w
Help mee om de grond van De Veldhof echt vrij te maken
Slow Food Achterhoek
Op maandag 9 juni startte op Tuinderij De Veldhof (Joppe) een crowdfundingsactie om de grond van De Veldhof vrij te maken. Met donaties wil de Stichting Levende Grond 110.000 euro ophalen, de voorfina...
Bericht
21w
Oproep: Nieuwe Bodem zoekt vrijwilligers
Meta van Drunen
Vind je het leuk om mee te helpen op onze regeneratieve agroforestry boerderij in Aalten (Gelderland)? Wij combineren notenbomen met de teelt van kruiden, graan en kleinfruit. Vanaf juni starten wij m...
Bericht
22w
Een echte Ziewentse appelboom op je terrein/tuin/erf?
Maurits Steverink
Anna van Zieuwent appelboom verkrijgbaar in gemeente Oost-Gelre! Met steun van gemeente Oost-Gelre en de vrijwillige Landschapswerkgroep Zieuwent zijn ongeveer 75 jonge boompjes van het appelras Anna ...
Aanbod
23w
Kruidenhof te Mallum
Roel Heij
Kruidenhof te Mallum, een idyllische kruiden- en theetuin met terras
Bericht
26w
Lievelingen van de lente: asperges!
Friederike Kleijn
Het aspergeseizoen is sinds Pasen feestelijk losgebarsten. Bij verschillende telers in de Achterhoek, waaronder De Stokhoven in Drempt, kun je dagelijks superverse asperges halen. Zo vers dat je het o...
Bericht
27w
Klimaatgesprek
Friederike Kleijn
25 april 2025. Afgelopen week mocht ik namens Slow Food Achterhoek meewerken aan een heus Klimaatgesprek, georganiseerd door DoesWatt in mijn woonplaats Doesburg. Nooit eerder gedaan, dus spannend. Go...
Bericht
27w
Oproep: wie helpt ons aan verpakkingen voor onderzoek?
Slow Food Achterhoek
Verpakkingen zijn er in allerlei materialen, vormen en maten. Een slim ontworpen verpakking is gemaakt om te worden hergebruikt of gerecycled. Maar het maken van keuzes daarin is voor een (kleinschali...
Bericht
29w
Lente op Nieuwe Bodem
Meta van Drunen
Je moet er nu nog wel met je neus bovenop staan, maar de lente is onmiskenbaar in aantocht! Wat een feest om met het stijgen van de temperatuur te zien dat alle groeikracht weer terug aan het komen is...
Bericht
30w
Achterhoekse granen en bonen komen niet zomaar op je bord…
Jacqueline Bulsink
Lekkere producten van Achterhoekse bodem beginnen bij de boer. Granen, bonen en erwten telen, zonder chemie en kunstmest is vakmanschap! Voor een buitenstaander klinkt het simpel. Maar dit vraagt echt...
1
Bericht
33w
Zo gezond en goedkoop mogelijk eten – durf jij de uitdaging aan?
De Groene Sprong
Ben jij een inwoner van de gemeente Lochem en hou je van lekker, gezond én betaalbaar eten? Doe mee met de Zo gezond en goedkoop eten-challenge en laat zien hoe jij een voedzame maaltijd op tafel zet ...
1
Bericht
35w
Het belang van streekproducten voor nieuwe mede-eigenaar 't Raedthuys
Richard Kok
Streekproducten uit de Liemers en de Achterhoek komen steeds nadrukkelijker op de kaart bij sterrestaurant 't Raedthuys in Duiven. Zeker nu Tom Lamers als nieuwe mede-eigenaar aan het roer staat. Tom ...
Bericht
36w
Geen oog voor koplopers
Slow Food Achterhoek
Je zou denken dat een bedrijf als De Goed Gevulde in Halle een modelbedrijf is in de moderne opvattingen van een duurzamer landbouw: extensief, geen kunstmest, geen pesticiden, de varkens worden met r...
1
Bericht
36w
Tempe van zeldzame vuurbonen?!
Jacqueline Bulsink
Wat je allemaal wel niet kunt leren 💡van een workshop Tempe maken van vuurbonen! 🗓️15 februari waren we met een aantal 'foodlovers' bij elkaar om te horen hoe De Boonzaak een fantastisch recept van ...
Aanbod
37w
Romeijnders Catering en Events
Johan en Peter Romeijnders
Iets te vieren, maar geen zin om zelf iets voor te bereiden?
Bericht
37w
Voorjaarsbijeenkomst SFA vol energie
Slow Food Achterhoek
De voorjaarsbijeenkomst van Slow Food Achterhoek bruiste van de energie en was vol gezelligheid. De dertig leden kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld in Ons Huis in Hengelo, dat door de broe...
Bericht
37w
Gemeente Lochem kiest voor duurzame, lokale en gezonde catering
Johannes Regelink
De gemeente Lochem richt haar bedrijfsrestaurant per 1 januari in met duurzame, lokale en gezonde voeding. Zij heeft hiervoor afspraken gemaakt met een cateraar, boeren en voedselproducenten in de reg...
Bericht
39w
Deelnemers gevraagd voor duurzame/streekproducten markt
Henny Bergsma
Op 7 juni 2025 van 12.00 - 17.00 uur wordt het Simonsplein te Doetinchem omgetoverd naar Het Groene Straatje, waar diverse winkels/stichtingen/bedrijven uit Doetinchem en omgeving duurzame & streek pr...
Bericht
39w
Zo zorgen we ervoor dat mensen meer plantaardige eiwitten gaan eten! 🌱
Achterhoekse granen en eiwitten op je bord
Drie boeren vroegen ons om de regie te pakken op de ontwikkeling van nieuwe, lokale en eiwitrijke producten. Eén product dat ons bijzonder inspireerde, is de ontwikkeling van vuurbonentempe in samenwe...
Bericht
40w
Tijd voor een terugblik!
Lotte Turkstra
De afgelopen anderhalf jaar zetten we zowel individueel als met de groep stappen richting een regionaal voedsellandschap. Met de boeren stelden we tien individuele BoerenPlannen op. In zes bijeenkomst...
Bericht
40w
Boekpresentatie: de kracht van online community platforms
Friederike Kleijn
Op 17 januari presenteerde Gebiedonline.nl het boekje De kracht van online community platforms in het Huis van Actief Burgerschap, onderdeel van de bibliotheek op de Neude in Utrecht. Een interessante...
Aanbod
41w
Streek-Smaak Chocolade
Jürgen Korthout
Als je handgemaakt eet, proef je de droom!
Bericht
43w
Duurzame vis deze maand
André Brouwer
Best een puzzeltje: duurzame vis op tafel zetten. De soort, het vangstgebied, de vangstmethode en het seizoen bepalen alle mede de uitkomst. Bij
wilde vis
moet er sprake zijn van een stabiel bestand, ...