Nieuwsbrief
Contact
Iets plaatsen
Inloggen of registreren
Zoeken
Adressen
Actueel
Agenda
Mensen
Projecten
Voedselnetwerk Achterhoek
Genieten van Achterhoeks graan
Eiwittransitie
Organisaties
Meer
Over Slow Food Achterhoek
Blogs
In de pers
Lid worden of doneren
Zoeken
Actueel
Bericht
11u
Geslaagd zomerdiner Kruidenhof in Mallum
Slow Food Achterhoek
Het zomerdiner van Slow Food Achterhoek, georganiseerd in nauwe samenwerking met vrijwilligers van Kruidenhof te Mallum, is geslaagd. Leuke kruidenworkshops, een prachtig gedekte lange tafel, een heer...
Bericht
5d
Project Achterhoek Regeneratief 2025
Benthe van Wallenburg
Bij deze delen we graag de resultaten van het project 'Achterhoek Regeneratief 2025' met jullie. Het project 'Achterhoek Regeneratief 2025' is eind 2021 geformuleerd om een combinatie van verschillend...
Activiteit
1w
Rondleiding bij 't Gagel
Roos Burger
za 12 jul 2025 t/m za 25 okt 2025, 11:00 - 13:00
Lenteland boerderij 't Gagel
Bericht
1w
Verwacht: uitgave De Achterhoek op je bord
Slow Food Achterhoek
In het najaar van 2024 is Slow Food Achterhoek gestart Ria Olijslager te interviewen. Ria was samen met Nel Schellekens initiatiefnemer van de vereniging Slow Food Achterhoek, bijna 20 jaar geleden. Z...
Bericht
1w
Terugblik ledenbijeenkomst 't Gagel
Friederike Kleijn
Het was bijna tropisch warm, maar ook informatief en gezellig: de jaarlijkse ledenbijeenkomst van Slow Food Achterhoek, dit keer gehouden op Lenteland boerderij ’t Gagel in Lochem. Een terugblik. Koer...
Bericht
1w
Video: Bjorn Massop introduceert groenproject Buitenplaats Park Ruimzicht
Richard Kok
Naast Hotel-Restaurant Villa Ruimzicht in Doetinchem komt een stadspark met voedselbos, moestuin, educatiekas en meerdere eco-lodges. Het is het jongste, duurzame initiatief van Villa Ruimzicht. Gangm...
Bericht
2w
Boek Gezonde bodem, Gezond voedsel, Gezonde toekomst
Winny en Arjen Van Buuren
Van kinds af aan dwaalde Arjen van Buuren door bossen en weilanden, verwonderd over de natuur om hem heen. Deze jeugdige fascinatie groeide uit tot een levenslange ontdekkingsreis vol praktische en th...
Bericht
2w
Bonen. Love at first bite!
Slow Food Achterhoek
Op enkele Slow Foodbijeenkomsten in juni delen we een potje Friese Woudbonen uit, die tegenwoordig worden geteeld in de Achterhoek. Als aardigheidje om je interesse te wekken voor Slow Food Achterhoek...
Activiteit
3w
Boeren Vakantie Borrel en BBQ @ De Goed Gevulde Boerderij
Inge Vleemingh
za 19 jul 2025, 15:00 - 23:50
De Goed Gevulde Boerderij
Bericht
3w
Help mee om de grond van De Veldhof echt vrij te maken
Slow Food Achterhoek
Op maandag 9 juni startte op Tuinderij De Veldhof (Joppe) een crowdfundingsactie om de grond van De Veldhof vrij te maken. Met donaties wil de Stichting Levende Grond 110.000 euro ophalen, de voorfina...
Bericht
4w
Oproep: Nieuwe Bodem zoekt vrijwilligers
Meta van Drunen
Vind je het leuk om mee te helpen op onze regeneratieve agroforestry boerderij in Aalten (Gelderland)? Wij combineren notenbomen met de teelt van kruiden, graan en kleinfruit. Vanaf juni starten wij m...
Bericht
5w
Een echte Ziewentse appelboom op je terrein/tuin/erf?
Maurits Steverink
Anna van Zieuwent appelboom verkrijgbaar in gemeente Oost-Gelre! Met steun van gemeente Oost-Gelre en de vrijwillige Landschapswerkgroep Zieuwent zijn ongeveer 75 jonge boompjes van het appelras Anna ...
Aanbod
6w
Kruidenhof te Mallum
Roel Heij
Kruidenhof te Mallum, een idyllische kruiden- en theetuin met terras
Bericht
9w
Lievelingen van de lente: asperges!
Friederike Kleijn
Het aspergeseizoen is sinds Pasen feestelijk losgebarsten. Bij verschillende telers in de Achterhoek, waaronder De Stokhoven in Drempt, kun je dagelijks superverse asperges halen. Zo vers dat je het o...
Bericht
10w
Klimaatgesprek
Friederike Kleijn
25 april 2025. Afgelopen week mocht ik namens Slow Food Achterhoek meewerken aan een heus Klimaatgesprek, georganiseerd door DoesWatt in mijn woonplaats Doesburg. Nooit eerder gedaan, dus spannend. Go...
Bericht
10w
Oproep: wie helpt ons aan verpakkingen voor onderzoek?
Slow Food Achterhoek
Verpakkingen zijn er in allerlei materialen, vormen en maten. Een slim ontworpen verpakking is gemaakt om te worden hergebruikt of gerecycled. Maar het maken van keuzes daarin is voor een (kleinschali...
Bericht
12w
Lente op Nieuwe Bodem
Meta van Drunen
Je moet er nu nog wel met je neus bovenop staan, maar de lente is onmiskenbaar in aantocht! Wat een feest om met het stijgen van de temperatuur te zien dat alle groeikracht weer terug aan het komen is...
Bericht
13w
Achterhoekse granen en bonen komen niet zomaar op je bord…
Jacqueline Bulsink
Lekkere producten van Achterhoekse bodem beginnen bij de boer. Granen, bonen en erwten telen, zonder chemie en kunstmest is vakmanschap! Voor een buitenstaander klinkt het simpel. Maar dit vraagt echt...
1
Bericht
16w
Zo gezond en goedkoop mogelijk eten – durf jij de uitdaging aan?
De Groene Sprong
Ben jij een inwoner van de gemeente Lochem en hou je van lekker, gezond én betaalbaar eten? Doe mee met de Zo gezond en goedkoop eten-challenge en laat zien hoe jij een voedzame maaltijd op tafel zet ...
1
Bericht
18w
Het belang van streekproducten voor nieuwe mede-eigenaar 't Raedthuys
Richard Kok
Streekproducten uit de Liemers en de Achterhoek komen steeds nadrukkelijker op de kaart bij sterrestaurant 't Raedthuys in Duiven. Zeker nu Tom Lamers als nieuwe mede-eigenaar aan het roer staat. Tom ...
Bericht
19w
Geen oog voor koplopers
Slow Food Achterhoek
Je zou denken dat een bedrijf als De Goed Gevulde in Halle een modelbedrijf is in de moderne opvattingen van een duurzamer landbouw: extensief, geen kunstmest, geen pesticiden, de varkens worden met r...
1
Bericht
19w
Tempe van zeldzame vuurbonen?!
Jacqueline Bulsink
Wat je allemaal wel niet kunt leren 💡van een workshop Tempe maken van vuurbonen! 🗓️15 februari waren we met een aantal 'foodlovers' bij elkaar om te horen hoe De Boonzaak een fantastisch recept van ...
Aanbod
20w
Romeijnders Catering en Events
Johan en Peter Romeijnders
Iets te vieren, maar geen zin om zelf iets voor te bereiden?
Bericht
20w
Voorjaarsbijeenkomst SFA vol energie
Slow Food Achterhoek
De voorjaarsbijeenkomst van Slow Food Achterhoek bruiste van de energie en was vol gezelligheid. De dertig leden kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld in Ons Huis in Hengelo, dat door de broe...
Bericht
20w
Gemeente Lochem kiest voor duurzame, lokale en gezonde catering
Johannes Regelink
De gemeente Lochem richt haar bedrijfsrestaurant per 1 januari in met duurzame, lokale en gezonde voeding. Zij heeft hiervoor afspraken gemaakt met een cateraar, boeren en voedselproducenten in de reg...
Bericht
22w
Deelnemers gevraagd voor duurzame/streekproducten markt
Henny Bergsma
Op 7 juni 2025 van 12.00 - 17.00 uur wordt het Simonsplein te Doetinchem omgetoverd naar Het Groene Straatje, waar diverse winkels/stichtingen/bedrijven uit Doetinchem en omgeving duurzame & streek pr...
Bericht
22w
Zo zorgen we ervoor dat mensen meer plantaardige eiwitten gaan eten! 🌱
Achterhoekse granen en eiwitten op je bord
Drie boeren vroegen ons om de regie te pakken op de ontwikkeling van nieuwe, lokale en eiwitrijke producten. Eén product dat ons bijzonder inspireerde, is de ontwikkeling van vuurbonentempe in samenwe...
Bericht
23w
Tijd voor een terugblik!
Lotte Turkstra
De afgelopen anderhalf jaar zetten we zowel individueel als met de groep stappen richting een regionaal voedsellandschap. Met de boeren stelden we tien individuele BoerenPlannen op. In zes bijeenkomst...
Bericht
23w
Boekpresentatie: de kracht van online community platforms
Friederike Kleijn
Op 17 januari presenteerde Gebiedonline.nl het boekje De kracht van online community platforms in het Huis van Actief Burgerschap, onderdeel van de bibliotheek op de Neude in Utrecht. Een interessante...
Aanbod
24w
Streek-Smaak Chocolade
Jürgen Korthout
Als je handgemaakt eet, proef je de droom!
Bericht
26w
Duurzame vis deze maand
André Brouwer
Best een puzzeltje: duurzame vis op tafel zetten. De soort, het vangstgebied, de vangstmethode en het seizoen bepalen alle mede de uitkomst. Bij
wilde vis
moet er sprake zijn van een stabiel bestand, ...
Bericht
28w
Lessen uit de voedselnetwerken Achterhoek en Eemvallei
Lotte Turkstra
In de Achterhoek en de Eemvallei hebben 24 boerenbedrijven de afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan het opzetten van regionale voedselnetwerken. Het idee: boeren, burgers en bestuurders laten samenwerk...
Bericht
28w
Wauw! Wat hebben we veel in gang gezet in het Voedselnetwerk Achterhoek
Lotte Turkstra
Eind november hadden we onze afsluitende sessie met de 10 boerenbedrijven bij Burgerboerderij de Patrijs. De tijd vliegt... Samen hebben we de oogst opgehaald: 𝘄𝗮𝘁 𝗵𝗲𝗲𝗳𝘁 𝟭,𝟱 𝗷𝗮𝗮𝗿 𝘀𝗮𝗺?...
Bericht
29w
Geef biodiversiteit cadeau
Winny en Arjen Van Buuren
Geef een (kerst)cadeau en draag bij aan de biodiversiteit op Landgoed Velhorst. Voor € 25,00 geef je een jaar lidmaatschap "Vrienden van Velhorst" cadeau. Als lid kun je deelnemen aan de educatieve s...
Bericht
30w
Een duurzaam stukje Achterhoek op je bord: kies voor een KaasAandeel!
Joanne Malotaux
Bij Burgerboerderij De Patrijs, in de prachtige Achterhoek, geloven we in goed, gezond en eerlijk voedsel. Onze rauwmelkse kaas wordt gemaakt met zorg voor mens, dier en natuur. Geen kunstmest of best...
Bericht
32w
Werk mee aan de strategie van Slow Food Achterhoek
Slow Food Achterhoek
Samen met vier deskundigen ‘uit het veld’ heeft het bestuur van Slow Food Achterhoek afgelopen maanden nagedacht over de strategie van de vereniging voor de komende jaren. We hebben veel ambities, maa...
Bericht
32w
Eendenborstfilet van Groot Stikken uit Groenlo op kaart Locals
Richard Kok
De eendenborstfilet van Groot Stikken Eendenhouderij uit Groenlo maakt indruk op de kaart van Restaurant Locals. Lees de uitgebreide foodblog -> https://chefsfriends.nl/groene-ambities-bij-restaurant-l...
Bericht
32w
Herfst op tafel bij de Vijfsprong
Slow Food Achterhoek
Dat moeten we vaker doen, was unaniem de conclusie: Met een clubje food- en kookliefhebbers naar bijzondere boerderijen, pluktuinen, kaasmakers. Met een rondleiding, een expert voor de diepgang, een k...
Bericht
32w
Nieuwe Bodem is genomineerd! Breng ook je stem uit voor de Baanbreker 2024!
Meta van Drunen
Hoera! Wij zijn genomineerd voor de Agroforestry Baanbreker 2024 in de categorie
‘Doener’
. De Agroforestry Baanbreker 2024 verkiezing – georganiseerd door
Agroforestry Netwerk Nederland
en
MVO Nederlan...
Aanbod
34w
Bloemenboerderij, Thee- en Koffietuin Hemmekink
Bas en Maria van Beek
Welkom! Geniet van heerlijk huisgemaakt gebak tussen onze prachtige bloemen!
Bericht
34w
Ons degelijks desembrood: circulair van akker tot bakker
Professionals Achterhoek
‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van
Brood.revolutie
in het Havenkwartier in Deventer bevrijden brood van alles wat er niet i...
Bericht
34w
Ondernemers brengen een Ode aan de Os
Ode aan de Os
Suzanne Ruesink, Karolien Hupkes, Beli Den Hartog, Robin Walvoort en Toon Hulshof hebben over de coöperatie Ode aan de Os: "Met Ode aan de Os willen we meer waarde creëren. Niet alleen wordt het stier...
Bericht
35w
Kunnen de circulaire economie en de landbouwtransitie elkaar versterken?
Projectorganisatie 'Bouwen aan een regionaal voedselnetwerk Achterhoek'
We waren bij de Goed Gevulde Boerderij, één van de tien boerenbedrijven van dit project, om dit thema te verkennen. De vragen: Hoe bouw je een minimalistische potstal voor ca. 100 varkens met zo vee...
Bericht
35w
Broedplekken voor het opzetten van regionale voedselsystemen
Projectorganisatie 'Bouwen aan een regionaal voedselnetwerk Achterhoek'
Groenkennisnet schreef een artikel over Voedselnetwerk Achterhoek. Ook in de Achterhoek bouwen boeren en tuinders aan een regionaal voedselnetwerk. Zij komen sinds een jaar geregeld bij elkaar over de...
Bericht
35w
Direct van de boer op jouw tafel?
Projectorganisatie 'Bouwen aan een regionaal voedselnetwerk Achterhoek'
𝗩𝗲𝗿𝘀𝗲 𝗲𝗻 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝘁𝗲𝗻 𝗿𝗲𝗰𝗵𝘁𝘀𝘁𝗿𝗲𝗲𝗸𝘀 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗯𝗼𝗲𝗿, 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗿𝗲𝘁𝗲𝗿 𝗱𝗮𝗻 𝗷𝗲 𝗱𝗲𝗻𝗸𝘁! 🥔🥕 Na de gesprekken die we in juni op de boerderij van The...
Bericht
35w
#Project15x15 van De Groene Sprong
Winny en Arjen Van Buuren
Aansluiten bij De Groene Sprong (DGS) was voor mij een natuurlijke keuze. Als je beweging wilt creëren en wilt bijdragen aan een groene(re) leefomgeving, dan begin je bij jezelf. Ik geloof in de inte...
Bericht
35w
Landwinkel Smits is er één Met Pit
Slow Food Achterhoek
De Achterhoek is een waar voedselparadijs – een goed bewaard geheim. Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land en uit de stal...
Bericht
36w
Kerstpakketten!
Er zijn weer volop Achterhoekse kerstpakketten. En dan bedoelen we geen pakketten met sokken en sjaals met de Achterhoekse vlag, maar vooral met het beste dat de Achterhoek aan eten en drinken te bied...
Bericht
38w
Bij Wijngoed Montferland koop je wijn mét verhaal
Slow Food Achterhoek
De Achterhoek is een waar voedselparadijs – een goed bewaard geheim. Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land en uit de stal...
Bericht
38w
Terugblik op Slow Food markt
Slow Food Achterhoek
De 14 bedrijven die deelnamen aan de Slow Food markt op de Erfgoeddag Appeltje voor de Dorst waren heel tevreden. Dat blijkt uit de evaluatie. Goed publiek, goede omzet, goed weer, goed georganiseerd....
smakelijkachterhoek.nl maakt gebruik van cookies.
Ja, ik accepteer deze cookies
Alleen noodzakelijke cookies
Meer informatie