Nieuwsbrief
Contact
Iets plaatsen
Inloggen of registreren
Zoeken
Smakelijke Adressen
Mensen
Actueel
Agenda
Projecten
Voedselnetwerk Achterhoek
Genieten van Achterhoeks graan
Eiwittransitie
Organisaties
Meer
Over Slow Food Achterhoek
Blogs
In de pers
Lid worden of doneren
Zoeken
Actueel
Activiteit
13u
Open dag op 't Gagel
Roos Burger
zo 11 mei 2025, 13:00 - 17:00
Lenteland boerderij 't Gagel
Bericht
23u
Klimaatgesprek
Friederike Kleijn
25 april 2025. Afgelopen week mocht ik namens Slow Food Achterhoek meewerken aan een heus Klimaatgesprek, georganiseerd door DoesWatt in mijn woonplaats Doesburg. Nooit eerder gedaan, dus spannend. Go...
Bericht
1d
Oproep: wie helpt ons aan verpakkingen voor onderzoek?
Slow Food Achterhoek
Verpakkingen zijn er in allerlei materialen, vormen en maten. Een slim ontworpen verpakking is gemaakt om te worden hergebruikt of gerecycled. Maar het maken van keuzes daarin is voor een (kleinschali...
Activiteit
6d
Workshop Wildplukken met Jon
Ellen Willems
za 10 mei 2025, 10:30 - 15:00
De Stadsboerin
Activiteit
6d
Goed Gevulde Middag met Rondleiding en Proeverij
Inge Vleemingh
zo 4 mei 2025 t/m zo 21 dec 2025, 15:00 - 17:00
De Goed Gevulde Boerderij
Activiteit
1w
Whisky tasting met Henri Goossen
Suzanne Ruesink
do 1 mei 2025, 19:30 - 21:30
Suzie's Farm
Bericht
2w
Lente op Nieuwe Bodem
Meta van Drunen
Je moet er nu nog wel met je neus bovenop staan, maar de lente is onmiskenbaar in aantocht! Wat een feest om met het stijgen van de temperatuur te zien dat alle groeikracht weer terug aan het komen is...
Bericht
3w
Achterhoekse granen en bonen komen niet zomaar op je bord…
Jacqueline Bulsink
Lekkere producten van Achterhoekse bodem beginnen bij de boer. Granen, bonen en erwten telen, zonder chemie en kunstmest is vakmanschap! Voor een buitenstaander klinkt het simpel. Maar dit vraagt echt...
Activiteit
6w
Tweedaagse training “Ambachtelijk brood bakken” op Landgoed Velhorst
Winny en Arjen Van Buuren
di 6 mei 2025 t/m wo 7 mei 2025, 10:00 - 17:00
Landgoed Velhorst
Bericht
6w
Zo gezond en goedkoop mogelijk eten – durf jij de uitdaging aan?
De Groene Sprong
Ben jij een inwoner van de gemeente Lochem en hou je van lekker, gezond én betaalbaar eten? Doe mee met de Zo gezond en goedkoop eten-challenge en laat zien hoe jij een voedzame maaltijd op tafel zet ...
1
Activiteit
6w
Training ‘De toekomst van de fruitboom? Gezaaid fruit!’
Valérie van Dijck
za 3 mei 2025, 10:00 - 16:00
Tuinderij De Veldhof
Bericht
8w
Het belang van streekproducten voor nieuwe mede-eigenaar 't Raedthuys
Richard Kok
Streekproducten uit de Liemers en de Achterhoek komen steeds nadrukkelijker op de kaart bij sterrestaurant 't Raedthuys in Duiven. Zeker nu Tom Lamers als nieuwe mede-eigenaar aan het roer staat. Tom ...
Bericht
9w
Geen oog voor koplopers
Slow Food Achterhoek
Je zou denken dat een bedrijf als De Goed Gevulde in Halle een modelbedrijf is in de moderne opvattingen van een duurzamer landbouw: extensief, geen kunstmest, geen pesticiden, de varkens worden met r...
1
Bericht
9w
Tempe van zeldzame vuurbonen?!
Jacqueline Bulsink
Wat je allemaal wel niet kunt leren 💡van een workshop Tempe maken van vuurbonen! 🗓️15 februari waren we met een aantal 'foodlovers' bij elkaar om te horen hoe De Boonzaak een fantastisch recept van ...
Aanbod
10w
Romeijnders Catering en Events
Johan en Peter Romeijnders
Iets te vieren, maar geen zin om zelf iets voor te bereiden?
Bericht
10w
Voorjaarsbijeenkomst SFA vol energie
Slow Food Achterhoek
De voorjaarsbijeenkomst van Slow Food Achterhoek bruiste van de energie en was vol gezelligheid. De dertig leden kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld in Ons Huis in Hengelo, dat door de broe...
Bericht
10w
Gemeente Lochem kiest voor duurzame, lokale en gezonde catering
Johannes Regelink
De gemeente Lochem richt haar bedrijfsrestaurant per 1 januari in met duurzame, lokale en gezonde voeding. Zij heeft hiervoor afspraken gemaakt met een cateraar, boeren en voedselproducenten in de reg...
Bericht
12w
Deelnemers gevraagd voor duurzame/streekproducten markt
Henny Bergsma
Op 7 juni 2025 van 12.00 - 17.00 uur wordt het Simonsplein te Doetinchem omgetoverd naar Het Groene Straatje, waar diverse winkels/stichtingen/bedrijven uit Doetinchem en omgeving duurzame & streek pr...
Bericht
12w
Zo zorgen we ervoor dat mensen meer plantaardige eiwitten gaan eten! 🌱
Achterhoekse granen en eiwitten op je bord
Drie boeren vroegen ons om de regie te pakken op de ontwikkeling van nieuwe, lokale en eiwitrijke producten. Eén product dat ons bijzonder inspireerde, is de ontwikkeling van vuurbonentempe in samenwe...
Bericht
13w
Tijd voor een terugblik!
Lotte Turkstra
De afgelopen anderhalf jaar zetten we zowel individueel als met de groep stappen richting een regionaal voedsellandschap. Met de boeren stelden we tien individuele BoerenPlannen op. In zes bijeenkomst...
Bericht
13w
Boekpresentatie: de kracht van online community platforms
Friederike Kleijn
Op 17 januari presenteerde Gebiedonline.nl het boekje De kracht van online community platforms in het Huis van Actief Burgerschap, onderdeel van de bibliotheek op de Neude in Utrecht. Een interessante...
Aanbod
14w
Streek-Smaak Chocolade
Jürgen Korthout
Als je handgemaakt eet, proef je de droom!
Bericht
16w
Duurzame vis deze maand
André Brouwer
Best een puzzeltje: duurzame vis op tafel zetten. De soort, het vangstgebied, de vangstmethode en het seizoen bepalen alle mede de uitkomst. Bij
wilde vis
moet er sprake zijn van een stabiel bestand, ...
Bericht
18w
Lessen uit de voedselnetwerken Achterhoek en Eemvallei
Lotte Turkstra
In de Achterhoek en de Eemvallei hebben 24 boerenbedrijven de afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan het opzetten van regionale voedselnetwerken. Het idee: boeren, burgers en bestuurders laten samenwerk...
Bericht
18w
Wauw! Wat hebben we veel in gang gezet in het Voedselnetwerk Achterhoek
Lotte Turkstra
Eind november hadden we onze afsluitende sessie met de 10 boerenbedrijven bij Burgerboerderij de Patrijs. De tijd vliegt... Samen hebben we de oogst opgehaald: 𝘄𝗮𝘁 𝗵𝗲𝗲𝗳𝘁 𝟭,𝟱 𝗷𝗮𝗮𝗿 𝘀𝗮𝗺?...
Bericht
19w
Geef biodiversiteit cadeau
Winny en Arjen Van Buuren
Geef een (kerst)cadeau en draag bij aan de biodiversiteit op Landgoed Velhorst. Voor € 25,00 geef je een jaar lidmaatschap "Vrienden van Velhorst" cadeau. Als lid kun je deelnemen aan de educatieve s...
Bericht
20w
Een duurzaam stukje Achterhoek op je bord: kies voor een KaasAandeel!
Joanne Malotaux
Bij Burgerboerderij De Patrijs, in de prachtige Achterhoek, geloven we in goed, gezond en eerlijk voedsel. Onze rauwmelkse kaas wordt gemaakt met zorg voor mens, dier en natuur. Geen kunstmest of best...
Bericht
22w
Werk mee aan de strategie van Slow Food Achterhoek
Slow Food Achterhoek
Samen met vier deskundigen ‘uit het veld’ heeft het bestuur van Slow Food Achterhoek afgelopen maanden nagedacht over de strategie van de vereniging voor de komende jaren. We hebben veel ambities, maa...
Bericht
22w
Eendenborstfilet van Groot Stikken uit Groenlo op kaart Locals
Richard Kok
De eendenborstfilet van Groot Stikken Eendenhouderij uit Groenlo maakt indruk op de kaart van Restaurant Locals. Lees de uitgebreide foodblog -> https://chefsfriends.nl/groene-ambities-bij-restaurant-l...
Bericht
22w
Herfst op tafel bij de Vijfsprong
Slow Food Achterhoek
Dat moeten we vaker doen, was unaniem de conclusie: Met een clubje food- en kookliefhebbers naar bijzondere boerderijen, pluktuinen, kaasmakers. Met een rondleiding, een expert voor de diepgang, een k...
Bericht
22w
Nieuwe Bodem is genomineerd! Breng ook je stem uit voor de Baanbreker 2024!
Meta van Drunen
Hoera! Wij zijn genomineerd voor de Agroforestry Baanbreker 2024 in de categorie
‘Doener’
. De Agroforestry Baanbreker 2024 verkiezing – georganiseerd door
Agroforestry Netwerk Nederland
en
MVO Nederlan...
Aanbod
24w
Bloemenboerderij, Thee- en Koffietuin Hemmekink
Bas en Maria van Beek
Welkom! Geniet van heerlijk huisgemaakt gebak tussen onze prachtige bloemen!
Bericht
24w
Ons degelijks desembrood: circulair van akker tot bakker
Professionals Achterhoek
‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van
Brood.revolutie
in het Havenkwartier in Deventer bevrijden brood van alles wat er niet i...
Bericht
24w
Ondernemers brengen een Ode aan de Os
Ode aan de Os
Suzanne Ruesink, Karolien Hupkes, Beli Den Hartog, Robin Walvoort en Toon Hulshof hebben over de coöperatie Ode aan de Os: "Met Ode aan de Os willen we meer waarde creëren. Niet alleen wordt het stier...
Bericht
25w
Kunnen de circulaire economie en de landbouwtransitie elkaar versterken?
Projectorganisatie 'Bouwen aan een regionaal voedselnetwerk Achterhoek'
We waren bij de Goed Gevulde Boerderij, één van de tien boerenbedrijven van dit project, om dit thema te verkennen. De vragen: Hoe bouw je een minimalistische potstal voor ca. 100 varkens met zo vee...
Bericht
25w
Broedplekken voor het opzetten van regionale voedselsystemen
Projectorganisatie 'Bouwen aan een regionaal voedselnetwerk Achterhoek'
Groenkennisnet schreef een artikel over Voedselnetwerk Achterhoek. Ook in de Achterhoek bouwen boeren en tuinders aan een regionaal voedselnetwerk. Zij komen sinds een jaar geregeld bij elkaar over de...
Bericht
25w
Direct van de boer op jouw tafel?
Projectorganisatie 'Bouwen aan een regionaal voedselnetwerk Achterhoek'
𝗩𝗲𝗿𝘀𝗲 𝗲𝗻 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝘁𝗲𝗻 𝗿𝗲𝗰𝗵𝘁𝘀𝘁𝗿𝗲𝗲𝗸𝘀 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗯𝗼𝗲𝗿, 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗿𝗲𝘁𝗲𝗿 𝗱𝗮𝗻 𝗷𝗲 𝗱𝗲𝗻𝗸𝘁! 🥔🥕 Na de gesprekken die we in juni op de boerderij van The...
Bericht
25w
#Project15x15 van De Groene Sprong
Winny en Arjen Van Buuren
Aansluiten bij De Groene Sprong (DGS) was voor mij een natuurlijke keuze. Als je beweging wilt creëren en wilt bijdragen aan een groene(re) leefomgeving, dan begin je bij jezelf. Ik geloof in de inte...
Bericht
25w
Landwinkel Smits is er één Met Pit
Slow Food Achterhoek
De Achterhoek is een waar voedselparadijs – een goed bewaard geheim. Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land en uit de stal...
Bericht
26w
Kerstpakketten!
Er zijn weer volop Achterhoekse kerstpakketten. En dan bedoelen we geen pakketten met sokken en sjaals met de Achterhoekse vlag, maar vooral met het beste dat de Achterhoek aan eten en drinken te bied...
Bericht
28w
Bij Wijngoed Montferland koop je wijn mét verhaal
Slow Food Achterhoek
De Achterhoek is een waar voedselparadijs – een goed bewaard geheim. Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land en uit de stal...
Bericht
28w
Terugblik op Slow Food markt
Slow Food Achterhoek
De 14 bedrijven die deelnamen aan de Slow Food markt op de Erfgoeddag Appeltje voor de Dorst waren heel tevreden. Dat blijkt uit de evaluatie. Goed publiek, goede omzet, goed weer, goed georganiseerd....
Bericht
29w
Twee puur Achterhoekse bokbieren
André Brouwer
Puur Achterhoeks bokbier is gemaakt van Achterhoeks graan, mout, hop en water natuurlijk. We hebben weer twee mooie voorbeelden. De eerste, Reurlse Herfstbok , hebben we geproefd. Voortreffelijk en gel...
Bericht
29w
Nieuwe website Voedselbos De Trage Tijd
Tim Kops
In Laren zijn mijn vriendin, een bevriend gezin en ik sinds enige tijd een voedselbos aan het aanleggen. Het is een voedselbos zonder commercieel doel. Bovenal maken we een bijzondere plek waar mens e...
Bericht
30w
Voedselnetwerk Achterhoek presenteert zichzelf
Projectorganisatie 'Bouwen aan een regionaal voedselnetwerk Achterhoek'
𝗔𝗹𝘀 𝗯𝗼𝗲𝗿𝗲𝗻 𝘂𝗶𝘁 𝗱𝗲 𝗔𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿𝗵𝗼𝗲𝗸 𝗱𝗲𝗹𝗲𝗻 𝘄𝗲 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗮𝗹𝗹𝗲𝗲𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗹𝗮𝗻𝗱, maar ook onze passie voor gezond, lokaal voedsel en duurzame landbouw. Het voedselnetwerk is...
Bericht
30w
Tien boeren die kennis delen, elkaar inspireren en samenwerken 🤝
Jacqueline Bulsink
Op 5 september waren we weer bijeen met onze 10 boeren. Dit keer op het mooie bedrijf van Theo Nieuwenhuis , waar hij liet zien hoe hij akkerbouw en notenteelt combineert. We gingen in themagroepen met ...
Bericht
30w
Meer bio in Gelderland
André Brouwer
Er werd vorig jaar 30% meer biologisch geboerd in Gelderland. Dat is een stijging die drie keer hoger is dan het landelijke groeicijfer. Het aandeel biologisch in Gelderland is nu 6,4% van het totale ...
Bericht
32w
Verspillingsvrije week - fruitleer van appels (2)
Slow Food Achterhoek
Het is deze week (9 – 15 september) de landelijke Verspillingsvrije Week. Een mooi initiatief dat we vanuit Slow Food Achterhoek van harte ondersteunen, want weggooien is zonde en gewoon not done! Je...
Aanbod
32w
Het Achterhoekpakket
Wilma Kraaij
Biologisch, rechtstreeks van grond tot mond.
Bericht
32w
Verspillingsvrije week: aan de slag met nieuwe oude technieken
Friederike Kleijn
Het is deze week (9 – 15 september) de landelijke Verspillingsvrije week. Een mooi initiatief dat we vanuit Slow Food Achterhoek van harte ondersteunen, want weggooien is zonde en gewoon not done! Je ...
smakelijkachterhoek.nl maakt gebruik van cookies.
Ja, ik accepteer deze cookies
Alleen noodzakelijke cookies
Meer informatie