Ga naar inhoud
nieuwsbrief
iets plaatsen
aanmelden
Adressen
Actueel
Agenda
Mensen
Crowdfunding
Projecten
Voedselnetwerk Achterhoek
Genieten van Achterhoeks graan
Eiwittransitie
Project Puur Plantaardig
Organisaties
Meer
Over Slow Food Achterhoek
Blogs
In de pers
Lid worden of doneren
Zoeken
Actueel
Activiteit
3d
Leerweg 'Het Rijke Landschap'
Valérie van Dijck
vr 3 okt 2025, 10:00 - 16:00
Tuinderij De Veldhof
Activiteit
3d
Pompoenmaand bij Landwinkel Smits
Gert & Edwin Smits
wo 1 okt 2025 t/m vr 31 okt 2025, 11:00 - 17:00
Landwinkel & Groentekwekerij Smits
Bericht
3d
Naam van je oude appel- of perenboom vergeten?
Slow Food Achterhoek
Op zondag 21 september kun je je appels en peren waarvan je de naam niet (meer) weet, voorleggen aan ervaren determineerders. Op de Erfgoeddag in Winterswijk zijn vrijwilligers aanwezig van de Rossel ...
Bericht
3d
Smakelijk Achterhoek proeven op de Erfgoeddag
Slow Food Achterhoek
Kom je ook naar de Slow Food Markt 'Smakelijk Achterhoek'? Op zondag 21 september op de Erfgoeddag Appeltje voor de Dorst bij het Keunenhuis in Woold. Vrij toegang en vrij proeven van allerlei lekkers...
Activiteit
1w
Uitnodiging | Oogstfeest Nieuwe Bodem - ons eerste lustrum!
Meta van Drunen
za 27 sep 2025, 14:30 - 23:00
Nieuwe Bodem Agrobosbouw
Activiteit
1w
Workshop plantgemeenschappen
Valérie van Dijck
zo 28 sep 2025, 10:00 - 16:00
Tuinderij De Veldhof
Bericht
1w
Shoyu: Japanse sojasaus op z'n Achterhoeks
Friederike Kleijn
De kick-off van het Project Puur Plantaardig op 25 augustus werd afgesloten met een proeverij van twee producten waarmee geëxperimenteerd wordt. Het gaat om shoyu, een Japanse sojasaus, maar deze is o...
Bericht
1w
Kick-off Project Puur Plantaardig: direct aan de slag!
Friederike Kleijn
Op maandag 25 augustus vond bij Burgerboerderij de Patrijs de kick-off plaats van het project Achterhoekse eiwitten op je bord, inmiddels omgedoopt tot Project Puur Plantaardig. De drie betrokken agra...
Project
1w
Project Puur Plantaardig
2
updates
Bericht
1w
Crowdfundingsactie De Achterhoek op je bord
Slow Food Achterhoek
Help mee: maak ons Slow Foodboekje over écht eten in de Achterhoek mogelijk! We hebben inmiddels al een mooi bedrag gedoneerd gekregen, maar we zijn er nog niet! Wij hebben iets bijzonders gemaakt: een...
Aanbod
1w
K.eetmee
Katy Verschoor
Activiteit
2w
OOGSTFEEST & CROWDfunding op de veldhof
Valérie van Dijck
zo 21 sep 2025, 13:00
Tuinderij De Veldhof
Activiteit
2w
Kaasproeverij op Burgerboerderij De Patrijs
Johannes Regelink
ma 29 sep 2025, 13:30 - 15:30
Burgerboerderij De Patrijs
Bericht
2w
Appels gezocht
Cor Bernard
Per 15 september zoek ik onbespoten appels om cider van te maken. Kan niet zelf plukken maar wil per kg voor de appels betalen of er cider tegenover stellen. Graag minimaal 200 kg, mag meer. Bel of ap...
1
Bericht
4w
Traiteur op de Brömmels
Friederike Kleijn
Wat een heerlijke maaltijd kregen we - zo'n 30 Slow Foodleden, buren en campinggasten - voorgeschoteld op geitenkaasboerderij de Brömmels op vrijdag 15 augustus. Daar kookte Slow Food professional Jer...
Activiteit
4w
Erfgoeddag Appeltje voor de Dorst, met Slow Food Markt
Slow Food Achterhoek
zo 21 sep 2025, 11:30 - 17:00
Keunenhuis Proeftuin Nel Schellekens
Bericht
7w
Horecatrends
Slow Food Achterhoek
Bistro gaat het winnen van het klassieke fine dining restaurant, trendwatcht de horecawebsite Food Inspiration. En volgens ABN AMRO prijst aan de onderkant van de markt de snelle makkelijke hap zich o...
Bericht
7w
https://restaurant-aroma.nl/aroma-omarmt-slow-food-filosofie/
Jan Leune
www.restaurant-aroma.nl
Bericht
10w
Boekpresentatie: Een nieuwe kijk op Landbouw en Natuur
Winny en Arjen Van Buuren
Zondag 31 augustus 2025 – Boekpresentatie op Landgoed Velhorst! Arjen van Buuren: "Vorig jaar kreeg ik een bijzondere vraag van uitgever Pieter van Knippenberg: of ik een boek wilde schrijven. Die vra...
Bericht
10w
Heerlijk slowe zomeravond in de Kruidenhof
Slow Food Achterhoek
De proeverij met workshops en rondleiding van de Kruidenhof te Mallum en Slow Food Achterhoek, is meer dan geslaagd. Pesto, kruidenboters en bloemensalades, een prachtig gedekte lange tafel, een heerl...
Bericht
11w
Project Achterhoek Regeneratief 2025
Benthe van Wallenburg
Bij deze delen we graag de resultaten van het project 'Achterhoek Regeneratief 2025' met jullie. Het project 'Achterhoek Regeneratief 2025' is eind 2021 geformuleerd om een combinatie van verschillend...
Bericht
12w
Verwacht: uitgave De Achterhoek op je bord
Slow Food Achterhoek
In het najaar van 2024 is Slow Food Achterhoek gestart Ria Olijslager te interviewen. Ria was samen met Nel Schellekens initiatiefnemer van de vereniging Slow Food Achterhoek, bijna 20 jaar geleden. Z...
Bericht
12w
Terugblik ledenbijeenkomst 't Gagel
Friederike Kleijn
Het was bijna tropisch warm, maar ook informatief en gezellig: de jaarlijkse ledenbijeenkomst van Slow Food Achterhoek, dit keer gehouden op Lenteland boerderij ’t Gagel in Lochem. Een terugblik. Koer...
Bericht
12w
Video: Bjorn Massop introduceert groenproject Buitenplaats Park Ruimzicht
Richard Kok
Naast Hotel-Restaurant Villa Ruimzicht in Doetinchem komt een stadspark met voedselbos, moestuin, educatiekas en meerdere eco-lodges. Het is het jongste, duurzame initiatief van Villa Ruimzicht. Gangm...
Bericht
12w
Boek Gezonde bodem, Gezond voedsel, Gezonde toekomst
Winny en Arjen Van Buuren
Van kinds af aan dwaalde Arjen van Buuren door bossen en weilanden, verwonderd over de natuur om hem heen. Deze jeugdige fascinatie groeide uit tot een levenslange ontdekkingsreis vol praktische en th...
Bericht
13w
Bonen. Love at first bite!
Slow Food Achterhoek
Op enkele Slow Foodbijeenkomsten in juni delen we een potje Friese Woudbonen uit, die tegenwoordig worden geteeld in de Achterhoek. Als aardigheidje om je interesse te wekken voor Slow Food Achterhoek...
Bericht
14w
Help mee om de grond van De Veldhof echt vrij te maken
Slow Food Achterhoek
Op maandag 9 juni startte op Tuinderij De Veldhof (Joppe) een crowdfundingsactie om de grond van De Veldhof vrij te maken. Met donaties wil de Stichting Levende Grond 110.000 euro ophalen, de voorfina...
Bericht
15w
Oproep: Nieuwe Bodem zoekt vrijwilligers
Meta van Drunen
Vind je het leuk om mee te helpen op onze regeneratieve agroforestry boerderij in Aalten (Gelderland)? Wij combineren notenbomen met de teelt van kruiden, graan en kleinfruit. Vanaf juni starten wij m...
Bericht
16w
Een echte Ziewentse appelboom op je terrein/tuin/erf?
Maurits Steverink
Anna van Zieuwent appelboom verkrijgbaar in gemeente Oost-Gelre! Met steun van gemeente Oost-Gelre en de vrijwillige Landschapswerkgroep Zieuwent zijn ongeveer 75 jonge boompjes van het appelras Anna ...
Aanbod
17w
Kruidenhof te Mallum
Roel Heij
Kruidenhof te Mallum, een idyllische kruiden- en theetuin met terras
Bericht
20w
Lievelingen van de lente: asperges!
Friederike Kleijn
Het aspergeseizoen is sinds Pasen feestelijk losgebarsten. Bij verschillende telers in de Achterhoek, waaronder De Stokhoven in Drempt, kun je dagelijks superverse asperges halen. Zo vers dat je het o...
Bericht
20w
Klimaatgesprek
Friederike Kleijn
25 april 2025. Afgelopen week mocht ik namens Slow Food Achterhoek meewerken aan een heus Klimaatgesprek, georganiseerd door DoesWatt in mijn woonplaats Doesburg. Nooit eerder gedaan, dus spannend. Go...
Bericht
20w
Oproep: wie helpt ons aan verpakkingen voor onderzoek?
Slow Food Achterhoek
Verpakkingen zijn er in allerlei materialen, vormen en maten. Een slim ontworpen verpakking is gemaakt om te worden hergebruikt of gerecycled. Maar het maken van keuzes daarin is voor een (kleinschali...
Bericht
23w
Lente op Nieuwe Bodem
Meta van Drunen
Je moet er nu nog wel met je neus bovenop staan, maar de lente is onmiskenbaar in aantocht! Wat een feest om met het stijgen van de temperatuur te zien dat alle groeikracht weer terug aan het komen is...
Bericht
24w
Achterhoekse granen en bonen komen niet zomaar op je bord…
Jacqueline Bulsink
Lekkere producten van Achterhoekse bodem beginnen bij de boer. Granen, bonen en erwten telen, zonder chemie en kunstmest is vakmanschap! Voor een buitenstaander klinkt het simpel. Maar dit vraagt echt...
1
Bericht
27w
Zo gezond en goedkoop mogelijk eten – durf jij de uitdaging aan?
De Groene Sprong
Ben jij een inwoner van de gemeente Lochem en hou je van lekker, gezond én betaalbaar eten? Doe mee met de Zo gezond en goedkoop eten-challenge en laat zien hoe jij een voedzame maaltijd op tafel zet ...
1
Bericht
29w
Het belang van streekproducten voor nieuwe mede-eigenaar 't Raedthuys
Richard Kok
Streekproducten uit de Liemers en de Achterhoek komen steeds nadrukkelijker op de kaart bij sterrestaurant 't Raedthuys in Duiven. Zeker nu Tom Lamers als nieuwe mede-eigenaar aan het roer staat. Tom ...
Bericht
30w
Geen oog voor koplopers
Slow Food Achterhoek
Je zou denken dat een bedrijf als De Goed Gevulde in Halle een modelbedrijf is in de moderne opvattingen van een duurzamer landbouw: extensief, geen kunstmest, geen pesticiden, de varkens worden met r...
1
Bericht
30w
Tempe van zeldzame vuurbonen?!
Jacqueline Bulsink
Wat je allemaal wel niet kunt leren 💡van een workshop Tempe maken van vuurbonen! 🗓️15 februari waren we met een aantal 'foodlovers' bij elkaar om te horen hoe De Boonzaak een fantastisch recept van ...
Aanbod
31w
Romeijnders Catering en Events
Johan en Peter Romeijnders
Iets te vieren, maar geen zin om zelf iets voor te bereiden?
Bericht
31w
Voorjaarsbijeenkomst SFA vol energie
Slow Food Achterhoek
De voorjaarsbijeenkomst van Slow Food Achterhoek bruiste van de energie en was vol gezelligheid. De dertig leden kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld in Ons Huis in Hengelo, dat door de broe...
Bericht
31w
Gemeente Lochem kiest voor duurzame, lokale en gezonde catering
Johannes Regelink
De gemeente Lochem richt haar bedrijfsrestaurant per 1 januari in met duurzame, lokale en gezonde voeding. Zij heeft hiervoor afspraken gemaakt met een cateraar, boeren en voedselproducenten in de reg...
Bericht
33w
Deelnemers gevraagd voor duurzame/streekproducten markt
Henny Bergsma
Op 7 juni 2025 van 12.00 - 17.00 uur wordt het Simonsplein te Doetinchem omgetoverd naar Het Groene Straatje, waar diverse winkels/stichtingen/bedrijven uit Doetinchem en omgeving duurzame & streek pr...
Bericht
33w
Zo zorgen we ervoor dat mensen meer plantaardige eiwitten gaan eten! 🌱
Achterhoekse granen en eiwitten op je bord
Drie boeren vroegen ons om de regie te pakken op de ontwikkeling van nieuwe, lokale en eiwitrijke producten. Eén product dat ons bijzonder inspireerde, is de ontwikkeling van vuurbonentempe in samenwe...
Bericht
34w
Tijd voor een terugblik!
Lotte Turkstra
De afgelopen anderhalf jaar zetten we zowel individueel als met de groep stappen richting een regionaal voedsellandschap. Met de boeren stelden we tien individuele BoerenPlannen op. In zes bijeenkomst...
Bericht
34w
Boekpresentatie: de kracht van online community platforms
Friederike Kleijn
Op 17 januari presenteerde Gebiedonline.nl het boekje De kracht van online community platforms in het Huis van Actief Burgerschap, onderdeel van de bibliotheek op de Neude in Utrecht. Een interessante...
Aanbod
35w
Streek-Smaak Chocolade
Jürgen Korthout
Als je handgemaakt eet, proef je de droom!
Bericht
36w
Duurzame vis deze maand
André Brouwer
Best een puzzeltje: duurzame vis op tafel zetten. De soort, het vangstgebied, de vangstmethode en het seizoen bepalen alle mede de uitkomst. Bij
wilde vis
moet er sprake zijn van een stabiel bestand, ...
Bericht
38w
Lessen uit de voedselnetwerken Achterhoek en Eemvallei
Lotte Turkstra
In de Achterhoek en de Eemvallei hebben 24 boerenbedrijven de afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan het opzetten van regionale voedselnetwerken. Het idee: boeren, burgers en bestuurders laten samenwerk...
Bericht
39w
Wauw! Wat hebben we veel in gang gezet in het Voedselnetwerk Achterhoek
Lotte Turkstra
Eind november hadden we onze afsluitende sessie met de 10 boerenbedrijven bij Burgerboerderij de Patrijs. De tijd vliegt... Samen hebben we de oogst opgehaald: 𝘄𝗮𝘁 𝗵𝗲𝗲𝗳𝘁 𝟭,𝟱 𝗷𝗮𝗮𝗿 𝘀𝗮𝗺?...