Achterhoekse granen en eiwitten in de korte keten
Wat kun je allemaal met Achterhoekse granen en bonen? Drie Achterhoekse boerderijen zoeken de samenwerking op met koks en verwerkers. Samen ontwikkelen we nieuwe producten zoals Achterhoekse Tempeh, broodsmeersels en geconserveerde bonen.
Met dit project willen we zorgen dat er meer voedsel van Achterhoekse bodem ook hier wordt verwerkt en bij jou op het bord komt. Granen- en bonenproducten voor humane consumptie worden voor het overgrote deel geïmporteerd. Wat als we een deel kunnen vervangen door eigen Achterhoekse producten? Daar gaan wij voor.
Wat gaan we doen? Zowel de teelt als regionale ketens voor productontwikkeling, verwerking en afzet zijn nog schaars. Daarom gaan we aan de slag met teelt van lokale granen en bonen. Welke gewassen zijn geschikt en hoe kun je die verbouwen zonder chemie en kunstmest te gebruiken? We zoeken samenwerking met koks om hier mooie producten van de te maken die in onze winkels verkocht kunnen worden. Samen komen we tot teelten die unieke Achterhoekse producten voortbrengen, die niet meer op prijs hoeven te concurreren met buitenlandse productie.
Onze motivatie: In dit project werken varkens- en akkerbouwbedrijf de Goed Gevulde, groentekwekerij Smits en melkveebedrijf Burgerboerderij de Patrijs samen en we willen onze ervaringen (positief en negatief) graag breed delen. Wij denken dat het telen van andere gewassen (granen en bonen voor humane consumptie) een aanvulling kan zijn op het bouwplan van akkerbouwers en (melk-)veehouders. Denk bijvoorbeeld aan lupinebonen, sojabonen, veldbonen, groene bonen, vuurbonen, kikkererwten, huttentut, zonnebloempitten, amarant, gerst, tarwe, boekweit. Ook denken we dat dit bijdraagt aan meer biodiversiteit, een afwisselend landschap en verbetering van bodem en waterkwaliteit.
Samenwerken. We werken samen met koks van bijvoorbeeld De Boonzaak en Foodvia om nieuwe producten te ontwikkelen en zoeken lokale samenwerking om producten vervolgens te maken en te verpakken.